La fel de important este ca viitoarele mamici sa aiba grija sa atinga o greutate normala inca dinainte de a ramane insarcinate, astfel vor avea sanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcina sau de a apela la cezariana. Aceasta varianta este mai sanatoasa si pentru bebe, care are un risc mai scazut de a se naste prematur.
Lipsa activitatilor fizice – un pericol silentios pentru bebelus
In ceea ce priveste practicarea activitatilor fizice in timpul sarcinii, moderatia este cheia! Desi in trecut viitoarele mamici erau sfatuite sa reduca la minim efortul fizic, in prezent exista o multime de optiuni pentru mentinerea sanatatii atat a fatului cat si a mamicii.
In afara activitatilor fizice, este recomandata practicarea yoga, plimbarile zilnice in parc sau inotul. Beneficiile acestora sunt multiple: stimuleaza sistemul imunitar, au rolul de a te mentine in forma, previn si atenueaza edemele, imbunatatesc circulatia si ajuta la sustinerea burticii.
Consumul excesiv de cafea
Pentru multi dintre noi, cafeaua a devenit o parte esentiala din ritualul zilnic. Cu toate acestea, pentru o femeie gravida aceasta licoare poate aduce o serie de neplaceri: insomnii, stari de iritabilitate, cresterea tensiunii si palpitatii, aceste stari fiind oricum intensificate de tulburarile hormonale normale din timpul sarcinii.
Desi parerile sunt impartite in legatura cu efectele cafeinei asupra fatului, specialistii au demonstrat ca excesul creste riscul avortului spontan si predispozitia ca bebelusii sa aiba un deficit de greutate la nastere. Astfel, viitoarea mamica poate consuma cafea, insa cu moderatie, fara sa depaseasca 300 de miligrame de cofeina pe zi.
Continuarea fumatului
Este binecunoscut faptul ca tigarile sunt o otrava pentru organism, mai ales pentru femeile insarcinate.
De aceea, este total gresit ca o femeie insarcinata sa continue sa fumeze pe timpul sarcinii, chiar daca rareste numarul tigarilor sau le alege pe cele light.
Cum studiile spun ca fumul de tigara contine circa 4.000 de substante daunatoare, ca viitoare mamica, gandeste-te ca risti sa nasti un copil cu malformatii, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plamanilor.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri