Face parte din viata si este o reactie normala pe care o traim cand ne simtim amenintati sau in pericol, iar o serie de modificari au loc in organismul nostru, in modul de gandire si in comportament. Modificarile sunt menite sa ne ajute sa facem fata amenintarilor sau pericolelor, in special in momentele in care trebuie sa reactionam rapid pentru a ne apara.
Cand se transforma anxietatea in problema
Pentru a stii cu ce ne luptam trebuie sa intelegem diferenta intre: anxietatea normala si anxietatea patologica care poate avea un impact extrem de grav asupra vietii de zi cu zi.
Problema apare atunci cand suntem complesiti de sentimente negative si ne simtim amenintati indiferent in ce situatie ne-am afla si atunci este necesara invatarea unor strategii alternative de adaptare (la nivelul gandurilor, emotiilor si comportamentelor).
Cel mai frecvent intalnite categorii de tulburari de anxietate sunt:
Tulburarea de panica
Caracterizata prin atacuri de panica recurente si o evitare crescuta a situatiilor care pot declansa aceste atacuri. In timpul acestor atacuri persoanele au impresia ca se sufoca si ca au un atac de cord fara a putea identifica motivul.
Fobia sociala
Este o teama puternica de a fi judecat de catre ceilalti sau frica de a fi pus in situatii jenante.
Nevroza obsesiv-compulsiva - se identifica prin aparitia permanenta a unor ganduri sau imagini nedorite pe care persoana in cauza are mari dificultati in a le scoate din minte si care produc stari intense de spaima sau vinovatie
Tulburarea de stres posttraumatic
Apare dupa trecerea printr-o experienta traumatizanta (abuz fizic, moartea violenta a unei persoane dragi, accident) care a fost asociata cu stari de groaza si neputinta. In urma acestui eveniment persoana continua sa aiba trairi intense de frica, iritabilitate crescuta, insomnii.
Ingrijorarea, frica si gandurile care ne napadesc ca o avalansa sunt simptome ale anxietatii, care deranjeaza cel mai mult si nu intelegem de ce avem astfel de sentimente care par atat de infricosatoare si vin cu un impact puternic asupra noastra.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară