Cand este recomandata mastectomia?
In cancerul de san diagnosticat, indicatiile operatorii pot varia in functie de extensia tumorala, de localizarea acesteia, de gradul de diferentiere tumorala, de varsta pacientei, de dorinta acesteia.
In functie de extensia invaziei testutului, se poate extirpa doar tumora (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau intreg sanul (mastectomie) - interventie asociata adesea cu indepartarea ganglionilor din axila (limfadenectomie axilara).
Mastectomia este operatia prin care se extirpa in intregime sanul, cu tegumentul de deasupra si profund, pana la muschiul pectoral (inclusiv fascia prepectorala). Este indicata in situatii precum:
-cand dimensiunile tumorei sunt de peste 4 cm;
-cand tumora este localizata central;
-in functie de raportul tumora-san (sanii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie);
-cand exista tumori multiple in sani;
-in cazul femeilor in varsta;
-femeilor sub varsta de 35 de ani, cand riscul de recidiva locala este de 3 ori mai mare decat in cazul femeilor cu varsta de peste 56 de ani;
-atunci cand sunt depistate mutatii genetice BRCA 1, s.a.
De cele mai multe ori, operatia se vindeca in 14-20 de zile, pansamentul putand fi dat jos chiar de a doua zi. Dupa operatie, se intervine prin drenaj pentru 7-10 zile, pacienta fiind instruita in vederea efectuarii zilnice a exercitiilor de stimulare a circulatiei la nivelul mainii asociate drenajului.
Spitalul privat Gynecoland este specializat in diagnosticul si tratamentul afectiunilor mamare, prin planuri de tratament complexe, diferentiate si adaptate fiecarui caz in parte, abordate multidisciplinar prin colaborarea specialistilor: senolog, ginecolog, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg estetician sa, acesta dovedindu-se cea mai buna cale de rezolvare a cazurilor de cancer mamar.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară