Daca avem un simptom usor care trece in cateva ore sau a doua zi, il ignoram si nu ne prezentam la medic din diverse motive cum ar fi lipsa de timp, de bani, jena etc. Si totusi, sunt anumite simptome care par neglijabile, nu sunt spectaculoase, trec de la sine, dar care pot ascunde boli deosebit de grave, cu evolutie rapida sau chiar letale.
1. O bubita in zona genitala?
In zona genitala, in special pe pielea ce acopera pubisul poate sa apara o bubita usor rosiatica, tumefiata (umflata), care in timp se ulcereaza la mijloc, nu doare, nu mananca, nu supureaza, nu miroase urat, doar i se observa prezenta. Uneori poate fi putin dureroasa ori sa prezinte alte simptome, insa discrete. Aceasta bubita dispare in decurs de o luna, iar pacientul uita total de ea daca nu s-a prezentat la medic pana la disparitia acesteia. Din pacate, aceasta bubita este primul semn al unei boli venerice grave si reprezinta primul stadiu in evolutia acesteia, numindu-se sancru sifilitic. Asadar, daca este sesizat ceva asemanator este indicat sa va prezentati la medic si sa efectuaiti o serie de teste si analize.
2. Dureri nespecifice de oase
Acestea pot prezenta un grad de risc ridicat daca persoana care le simte este tanara. Durerile difuze de oase, nu foarte intense, dar sacaietoare, prezente spre exemplu la nivelul mainii, piciorului, bazinului etc. pot fi semnele premergatoare unui diagnostic crunt: leucemie.
3. Sangerari rectale insotite sau nu de scaune
Sangerarile rectale pot fi rare, moment in care pacientul se sperie, insa pana ajunge la medic acestea dispar si suferindul se razgandeste, mai ales ca alte simptome suparatoare nu prea are. Aceste sangerari rare, mai ales daca sunt insotite de perioade lungi de constipatie ce alterneaza cu scurte perioade diareice, pot avea drept cauza un cancer de colon.
4. Sangerarile vaginale
Intotdeauna cand apar sangerari vaginale in afara menstrei pacienta trebuie sa se prezinte la medic, cauzele pot fi diverse si sunt legate oarecum de varsta: cancer, sarcina extrauterina, fibrom etc.
5. Ameteli sau lesin
Daca se intampla ca o persoana sa lesine, sa isi pioarda starea de constienta ori sa ameteasca pur si simplu dar sa nu mai poata sta in picioare, sa aiba probleme de memorie de scurta durata sau probleme de vorbire, vizuale etc. este important sa se prezinte la medic, caci aceste simptome pot apartine unui accident vascular cerebral care nu neaparat n-ar fi grav, ci la momentul producerii a interesat o arie cerebrala ale carei disfunctionalitati sunt exteriorizate mai putin.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară