Cum se trateaza fibromul uterin?
Mai intai se va urmari evolutia acestuia (depinde si de momentul in care pacienta a ajuns la medic), apoi se poate recurge la tratament chirurgical sau medicamentos.
Urmarirea pacientei
In general daca fibromul nu are dimensiuni foarte mari si nu determina o simptomatologie suparatoare pentru pacineta, medicii nu intervin si doar monitorizeaza pacineta, ca in cazul in care fibromul va creste in dimensiuni sau va determina o simptomatologie importanta sa recurga la tratament chirurgical sau medicamentos.
O alta situatie in care medicii aleg sa urmareasca pacienta este cea in care aceasta se apropie sau a intrat deja la menopauza. Datorita descresterii concentratiei hormonilor estrogeni (cei care favorizau dezvoltarea fibromului) este foarte posibil ca fibromul sa descreasca in dimensiuni sau chiar sa dispara.
Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos se alege atunci cand metoda chirurgicala nu poate fi aplicata, fie datorita varstei inaintate, fie datorita altor boli asociate ce contraindica o interventie chirurgicala. Nu exista foarte multe medicamente pentru tratamentul fibromului uterin, acestea sunt foarte putine si sunt analogi ai GnRh (Diphereline).
Aceste medicamente se dau atunci cand nu exista alta varianta de tratament pentru ca ele mimeaza practic menopauza, cu bufeuri si toata simptomatologia specifica menopauzei. Se pare ca efectele lor adverse sunt destul de serioase si nu se dau pentru o perioada mai mare de 6 luni, observandu-se ca in urma unui astfel de tratament indelungat matricea osoasa a fost afectata si femeile au ajuns sa sufere de osteoporoza. In plus, efectul acestor medicamente este temporar.
Tratamentul chirurgical
Daca femeia tinuta sub observatie prezinta simptome ce o deranhjeaza sau fibromul a crescut prea mult in dimensiuni se recurge la tratamentul chirurgical.
Acesta se practica in doua metode : miomectomia si histercetomia.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară