IN ACEST ARTICOL:
Sunt multe femei care prezinta o menstruatie neregulata ce ascunde diverse cauze. La fetite neregularitatea menstruatiei nu este neaparat un semn ingrijorator, insa la femeile de peste 20 de ani deja aceasta problema ar trebui sa dispara. O cauza ce deregleaza ciclul menstrual o reprezinta insuficienta ovariana prematura.

Sunt multe femei care prezinta o menstruatie neregulata ce ascunde diverse cauze. La fetite neregularitatea menstruatiei nu este neaparat un semn ingrijorator, insa la femeile de peste 20 de ani deja aceasta problema ar trebui sa dispara.

O cauza ce deregleaza ciclul menstrual o reprezinta insuficienta ovariana prematura. Aceasta afectiune se manifesta in special la tinerele femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani, dar poate sa se manifeste si la femeile ce au depasit aceasta varsta.

Insuficienta ovariana prematura reprezinta de fapt pierderea functiei ovarelor inaintea varstei de 40 de ani.

Cum se manifesta?

Deseori femeile ce incep sa aiba aceasta afectiune prezinta intreruperi ale menstruatiei si ciclu spontan, ceea ce creaza un tablou de fond al unei menstruatii neregulate. In general aceasta neregularitate se manifesta cativa ani daca insuficienta ovarelor nu este diagnosticata la timp sau daca nu se folosesc anticonceptionale.

Semnele si simptomele sunt in general asemanatoare celor de la menopauza:

* transpiratii nocturne;

* bufeuri de caldura;

* uscarea mucoasei vaginale si scaderea secretiei acesteia;

* nervozitate si scaderea capacitatii de concentrare;

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Pentru a intelege mai bine care sunt cauzele acestei insuficiente ovariene am sa va fac o mica incursiune in anatomia si fiziologia ovarelor. Fiecare ovar contine mii de foliculi ovarieni care, odata cu pubertatea, incep sa se matureze si fetitele au prima lor menstra, dupa care ciclul ovarian se repeta pana la menopauza. Acesti foliculi ovarieni contin ovule care si ele incep sa se matureze odata cu foliculul ce le contine. Insa toate aceste evolutii sunt dependente de unii hormoni secretati de glanda hipofiza ce se gaseste la nivelul capului.

Mai exact, la inceputul fiecarui ciclu menstrual glanda hipofiza secreta un hormon (FSH) care stimuleaza maturizarea folicuilor. Sub influenta acestui hormon mai multi foliculi isi incep maturarea, insa numai unul va ajunge lunar la maturitate. In timp ce se dezvolta, acesti foliculi secreta din ce in ce mai multi estrogeni care “ii comunica” hipofizei ca secretia de FSH nu mai este necesara. Apoi hipofiza mai secreta un alt hormon, luteinizant (LH), care stimuleaza ovulatia, astfel ovulul este eliberat din foliculul maturizat la marginea ovarului si este preluat de trompele uterine, unde poate fi fecundat de un spermatozoid.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri