Ficatul este responsabil pentru purificarea corpului de toxine. Ne ajuta sa dizolvam grasimile si zaharurile si de asemenea medicamentele. Ficatul joaca un rol important in metabolismul proteinelor si in stocarea vitaminelor A, D, K, B12 si de asemenea ajuta la eliminarea chiagurilor din sange. Nu ne putem permite sa avem un ficat care functioneaza greu, daca ne dorim o viata frumoasa si activa. Si in medicina chineza ayurvedica, detoxifierea ficatului este considerata esentiala.
Un ficat care nu isi duce la indeplinire functiile, provoaca alte disfunctii ale organismului: incetinirea metabolismului, indigestie, intoleranta la alimentele cu grasimi, alcool, umflaturi, alergii, sinuzite, febra crescuta, astm, dermatite, urticarie, sensibilitati la mancaruri si anumite chimicale, respiratie neplacuta, miros neplacut al corpului, cearcane, dezechilibre hormonale.
Ganditi-va ce se intampla daca nu curatati filtrele de la chiuveta din bucatarie, sau sacul aspiratorului. Nu va mai functiona. De aceea este nevoie de a gasi modalitati de a ne detoxifia ficatul.
Ca sa ne mentinem ficatul sanatos, trebuie in primul rand sa mancam mai sanatos. Sa renuntam la alimentele care contin multe chimicale, grasimi si zaharuri.
Foto: Shutterstock.com; salata de sfecla
Salata de sfecla cu prune uscate si seminte
Aceasta este o salata miraculoasa pe care o putem consuma pentru a ne detoxifia ficatul.
Ingrediente:
• 5 sfecle mici fierte sau coapte
• 1 cana de prune uscate
• 3 linguri de ulei de masline presat la rece
• 2 linguri de seminte de susan amestecate cu seminte de in si sare
Preparare:
- Taie sfecla in cubulete si prunele, in bucati mai mici.
- Amesteca uleiul de masline cu semintele.
- Toarna acest dressing peste sfecla si prune. Amesteca-le pe toate.
Sfecla nu este doar foarte delicioasa, dar in acelasi timp ajuta functionarea optima a ficatului. Subtiaza sucul bila si astfel acesta patrunde mai bine in ficat si in intestinul subtire. Prunele au proprietatea de a reduce aciditatea stomacului si te fereste de constipatie, mentin intestinele curate, iar fibrele pe care le contin fac ca mancarea sa stea mai mult timp in stomac, ceea ce duce la o digestie mai buna. Semintele de susan sunt de asemenea hranitoare pentru ficat si rinichi si actioneaza precum un tonic. De asemenea, Omega 3 care se gaseste in semintele de in este foarte benefica pentru organism.
Aceasta salata este plina de fibre si actioneaza precum o perie care curata ficatul, curatindu-i peretii si ajutandu-l sa functioneze mai bine. De asemenea este hranitoare si se potriveste anotimpului rece! V-o recomandam pentru ca este delicioasa!
Foto homepage: Shutterstock.com; salata de sfecla
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural