Comunicat de presa
La nivel mondial, depresia constituie o problema majora de sanatate, fiind prezenta la aproximativ 20% dintre pacientii cu boli cardiace. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) preconizeaza ca pana in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de mortalitate si dizabilitate in lume, primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare care provoaca decesul a 17 milioane de oameni anual. Persoanele depresive prezinta un risc de doua ori mare de a suferi un infarct miocardic comparativ cu cele care nu sufera de depresie, se arata intr-un studiu realizat in 2011 de oamenii de stiinta canadieni de la Universitatea Concordia″.
In plus, conform Asociatiei Americane a Inimii, depresia apare de trei ori mai frecvent la pacientii cu boli cardiovasculare care au suferit deja un eveniment coronian acut decat in randul celorlalti. Cu cat persoana la care se produce un infarct miocardic este mai tanara, cu atat riscul de a dezvolta depresie este mai mare, prin urmare se poate spune ca exista o interdependenta intre cele doua afectiuni.
De la depresie la boli cardiovasculare si invers
Cercetatorii canadieni au reusit sa explice mecanismul prin care depresia afecteaza inima. Pe de-o parte datorita stilului de viata dezechilibrat, sedentar, consumului de alimente nesanatoase, alcool sau fumatului. In plus depresia conduce si la episoade de anxietate sau atacuri de panica si hipertensiune arteriala sau, dimpotriva, la introvertire si implicit la inhibarea posibilitatii urmarii unui tratament adecvat.
Toate acestea impiedica o circulatie adecvata a sangelui in organism si devin factori cauzatori de boli cardiovasculare. Alte studii realizate in America si Australia, sustin ca depresia pare sa favorizeze dezvoltarea depunerilor de grasime si colesterol in vasele sangvine, despre care se stie ca ar conduce la cresterea riscului de accident vascular cerebral si al infarct miocardic.
Nu doar depresia conduce la boli cardiovasculare si reciproca fiind de asemenea valabila. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, 15% din persoanele care sufera de o boala cardiovasculara se confrunta si cu simptome specifice depresiei. Studiile au aratat ca, la persoanele care au suferit un infarct miocardic, episoadele depresive cresc cu 17% riscul de deces. Prin comparatie, la persoanele sanatoase, riscul de deces dupa un infarct este de numai 3%.
Principalele motive pentru care bolile cardiovasculare favorizeaza depresia sunt activitatea sociala redusa, intrucat bolnavii de inima ies mai rar din casa si nu fac suficienta miscare, dar si dependenta de medici si medicamente, care creste gradul de frustrare al pacientilor. Nu in ultimul rand, starea psihica a bolnavilor este afectata, deoarece evolutia bolii este imprevizibila, ceea ce creeaza o stare de stres permanenta, care conduce la afectarea vaselor de sange si implicit la imbolnavirea inimii.
Foto: Depresie, Shutterstock
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate