In unele situatii, din diverse motive, un cuplu decide sa locuiasca impreuna cu parintii. De-o fi bine, de-o fi rau, numai persoanele in cauza ne pot raspunde. Un singur lucru este cert: nu exista relatie mai controversata in istoria unei familii decat relatia nora-soacra. In cazul in care credeati ca neintelegerile dintre nora si soacra sunt doar un simplu mit, cercetarile recente ne arata cat de mult va inselati. Diferentele si conflictele dintre generatii sunt o realitate prezenta indeosebi in familiile in care nora locuieste impreuna cu soacra. Mai mult, faptul de a locui impreuna cu soacra are efecte negative asupra sanatatii unei femei. Studiul a fost efectuat de oamenii de stiinta japonezi, iar concluziile acestuia au fost publicate recent pe Daily Mail.
Solicitarea de a se comporta atat ca fiica, cat si ca mama si sotie poate avea consecinte negative asupra sanatatii inimii unei femei, ducand la cresterea presiunii arteriale si chiar la diabet. Oamenii de stiinta au supravegheat timp de 14 ani starea de sanatate a 91 000 de persoane de varsta mijlocie, avand in vedere in primul rand implicatiile de natura psihologica.
Intre 1990 si 2004, 671 de participanti din Japonia au fost diagnosticati cu afectiuni ale arterelor coronare. Intre timp, 339 au decedat din cauza unor boli de inima si 6255 din alte cauze. In cazul in care o femeie locuieste sub acelasi acoperis cu parintii ei sau ai sotului, riscul de a suferi de o boala de inima este de trei ori mai mare decat daca aceasta ar locui doar cu partenerul sau, sunt de parere oamenii de stiinta. Comparativ cu cei care nu aveau si copii, cei care locuiau si cu parintii si cu copii au fost de doua ori mai susceptibili imbolnavirilor de inima.
Desi riscul imbolnavirilor de inima in cazul femeilor care locuiesc cu parintii este in mod semnificativ mai mare, riscul de a muri din cauza acestor boli este acelasi ca si in cazul femeilor care locuiesc doar cu sotul. “Se crede ca rudele apropiate, si in mod special parintii, retin femeile de la unele obiceiuri nesanatoase precum fumatul sau consumul alcoolului, factori ce cresc riscul imbolnavirilor de inima. Pe de alta parte, rolul multiplu care ii revine unei femei duce la stres, ceea ce creste predispozitia spre imbolnavirile de inima. Asadar, exista atat aspecte pozitive cat si negative in ceea ce priveste mutatul sub acelasi acoperis cu parintii”, este de parere Hiroyasu Iso, specialist in sanatate publica.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice