23 Decembrie 2014 publicat în Sanatate 34 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Medicii sfatuiesc populatia sa nu abuzeze de alimentele bogate in calorii, grasimi saturate (animale) sau zaharuri. In schimb, se recomanda o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste, nuci si arahide care ajuta la prevenirea diabetului zaharat si a complicatiilor asociate acestuia.

Comunicat de presa

Numarul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este in crestere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federatiei Internationale de Diabet (IDF International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane traiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. In ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu diabet zaharat si alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arata rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anuntate in 2014.

Ingrijorator este ca desi peste 50% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos, aceasta afectiune continua sa fie printre cele mai invalidante si costisitoare boli. Potrivit specialistilor in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, adoptarea unei diete variate si echilibrate caloric poate tine la distanta aceasta afectiune complexa.

Cum perioada sarbatorilor de iarna se apropie cu pasi grabiti, medicii sfatuiesc populatia sa nu abuzeze de alimentele bogate in calorii, grasimi saturate (animale) sau zaharuri. In schimb, se recomanda o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste, nuci si arahide care ajuta atat la atingerea sau mentinerea unei greutati sanatoase, precum si la prevenirea diabetului zaharat si a complicatiilor asociate acestuia.

Alegerile sanatoase legate de alimentatie trebuie sa faca parte din viata noastra cotidiana, indeosebi in perioada sarbatorilor. Stim cu totii ca noi, romanii, obisnuim sa abuzam in vacanta de iarna de preparatele din carne de porc, de dulciuri si bauturi alcoolice. Mai stim si ca in aceasta perioada se gateste mult si toata lumea se pregateste de zor pentru masa de Craciun, deci tentatiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam sa fim moderati cand vine vorba de preparatele pe care le consumam, pentru a evita traditionalele vizite la departamentele de urgenta produse de excesele culinare, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, preSedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Seful Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova.

Importanta adoptarii unei alimentatii sanatoase pe perioada sarbatorilor de iarna este dezbatuta de specialistii din cadrul Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova in cadrul proiectului Sanatatea se cunoaste de dimineata!. Initiativa se desfasoara in 11 centre de diabet din Romnia si se aliniaza la recomandarile IDF legate de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2014.


Foto: Masa festiva, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri