Bulimia este una dintre cele mai intalnite tulburari de alimentatie. Este destul de dificil de recunoscut pentru ca persoanele suferinde au in general o greutate normala. Desi par a fi sanatoase in corpul unei bulimice se ascund problemele de sanatate ale unei femei anorexice. Trupul este privat de substante nutritive atat de necesare si se distruge pe zi ce trece.
Persoanele bulimice consuma cantitati foarte mari de alimente si apoi isi pot induce voma sau pot folosi laxative si diuretice. Problemele de sanatate asociate cu bulimia sunt extreme de serioase. Inima devine mai slaba, astfel incat bulimicile pot suferi un infarct chiar si la douazeci si ceva de ani, dintii incep sa se ingalbeneasca si sa se carieze mult mai usor, pot aparea rupturi gastrice datorita cantitatii foarte mari de alimente ingerate, esofagul se poate inflama sau rupe datorita vomismentelor etc.
Poate ca mai grave sunt consecintele psihologice. Bulimicii pot suferi de depresie, anxietate, au tendinta de a se inchide in sine insisi. Prefera sa nu isi recunoasca problema pentru ca nu vor sa o accepte. Anorexia este de multe ori slavita de societatea noastra. Demonstreaza ca ai vointa, ca ai puterea de iti controla corpul. Bulimicele, in schimb, sunt privite ca fiinte lipsite de control, fiinte slabe, incapabile sa se abtina. De aceea, de multe ori ele refuza sa iasa la lumina. Le este efectiv rusine de ceea ce savarsesc. Si multe se ascund si zece, douazeci de ani…
Bulimia este destul de des intalnita la femeile de cariera, femei perfectioniste care au nevoie de control in fiecare aspect al vietii lor. Apare in adolescenta, dar spre deosebire de anorexie, se mentine si la adulti.
Bulimia este un efect al unei alte probleme psihologice. Singurul mod prin care ea se poate trata este prin gasirea cauzei si eliminarea ei. Cauzele sunt de cele mai multe ori individuale, asa ca depinde de tine sa descoperi ce a declansat cu adevarat problema. Este indicat sa consulti si un psihoterapeut pentru a putea sa scapi de aceasta problema incomoda. Incearca terapia cognitiv-comportamentala, singura care si-a demonstrate eficienta de-a lungul mai multor decenii.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri