La ora actuala din ce in ce mai multe persoane folosesc lentilele de contact pentru a scapa de ochelari (lentile de contact cu dioptrii), ori din motive estetice (lentile de contact cosmetice, colorate).
La ora actuala din ce in ce mai multe persoane folosesc lentilele de contact pentru a scapa de ochelari (lentile de contact cu dioptrii), ori din motive estetice (lentile de contact cosmetice, colorate).
Ce sunt de fapt lentilele de contact? Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic care sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate printr-un film lacrimal foarte subtire. Pot avea rol optic (pentru corectia viciilor de refractie: miopie, hipermetropie, astigmatism) sau estetic (pentru schimbarea culorii irisului).
De cate tipuri sunt lentilele de contact? Dupa materialul din care sunt confectionate pot fi dure sau moi. Cele moi asigura o oxigenare mai buna a corneei, un confort superior si induc mai rar complicatii. Dupa modul de folosire pot fi cu port discontinuu, prelungit sau permanent. Indiferent de tipul acestora nu se recomanda folosirea lor pe timpul noptii pentru a lasa ochiul in repaus.
Ce trebuie sa stim despre lentilele de contact?Care sunt avantajele lentilelor de contact? Fata de ochelari lentilele de contact ofera o luminozitate sporita, camp vizual largit, aspect estetic placut. Exista, insa, si dezavantaje, ca de exemplu: aparitia unor complicatii, intretinere riguroasa, implica o buna manualitate (pentru insertia corecta a acestora si pentru indepartarea lor) si, nu in ultimul rand, costul acestora si al intretinerii lor este relativ ridicat.
Cine poate sa foloseasca lentile de contact? Medicul oftalmolog poate sa decida daca cineva poate sa foloseasca sau nu lentile de contact, in urma unui consult de specialitate. Exista anumite afectiuni care contraindica utilizarea lentilelor de contact (afectiuni inflamatorii sau alegice oculare, glaucomul, tulburari ale secretiei lacrimale). Vizita la medic trebuie sa fie periodica (la inceput mai des, apoi mai rar - la 6 luni) pentru urmarirea comportarii in timp a ochiului si a lentilei, sau ori de cate ori este nevoie: daca ochiul devine rosu, dureros sau exista discomfort ocular.
Lentilele de contact necesita ingrijiri speciale? Igiena reprezinta o problema capitala pentru mentinerea si prelungirea folosirii lentilelor de contact. Mainile vor fi spalate inaintea manipularii, iar ochiul curatat cu atentie; unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai putin abundent (va fi aplicat dupa insertia lentilei si se va andeparta inainte de scoaterea ei). Spalarea lentilelor se va face cu ajutorul solutiilor de intretinere, iar pastrarea lor, in recipiente speciale.
Care sunt posibilele complicatii? Exista complicatii oculare si lenticulare (ce tin de lentila). Complicatiile oculare cele mai frecvente sunt: conjunctivita alergica si infectiile - care trebuie sa se depisteze la timp si sa fie tratate corespunzator de catre medic; dintre complicatiile lenticulare amintim: deteriorarea si colorarea lentilei care necesita inlocuirea acesteia. Rata complicatiilor, ce apar dupa folosirea indelungata si necorespunzatoare a lentilelor de contact, scade semnificativ in conditiile unei bune colaborari cu medicul specialist oftalmolog. Un articol de
dr. Micuda Amalia, medic specialist oftalmolog Sursa:
Healthy.ro
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri