30 Martie 2015 publicat în Sanatate 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Ioana Petcu, Health Coach in probleme de fertilitate si specialist detox, ne-a oferit cateva raspunsuri legate de endometrioza, detox, dar si de ceea ce inseamna un stil de viata sanatos.

4. Cat de importante sunt dieta si un stil de viata sanatos in tratarea/ tinerea sub control a endometriozei si a simptomelor ei? Pot ajuta realmente suplimentele alimentare in ameliorarea simptomelor endometriozei?

Ioana Petcu: Corpul omenesc este perfect desemnat sa functioneze cum trebuie atunci cand primeste ce are nevoie. Ceea ce alegi sa mananci la fiecare masa conteaza, caci alimentele imprima celulele organismului cu informatie; cand mancarea nu este tocmai sanatoasa apar disfunctii la nivel celular pentru ca aditivii, chimicalele si toxinele modifica functia celulara. Putem sa tinem sub control endometrioza, insa a fi sanatoasa este o calatorie in care trebuie sa ne schimbam stilul de viata, sa oferim corpului nostru toate cele necesare pentru vindecare.

Necesitatile nutritionale ar trebui satisfacute prin consumul hranei sanatoase; uneori, insa, suplimentele ne pot furniza nutrienti esentiali care ar putea sa ne lipseasca din alimentatie – un exemplu pe care pot sa-l dau sunt acizii grasi omega-3, pe care eu ii recomand in forma uleiului de peste pentru efectele antiinflamatorii dovedite.

5. Daca ar fi sa faci un top al celor mai benefice alimente in endometrioza, ce alimente ai include pe lista? Dar pe lista unui top al alimentelor nocive pentru femeile cu endometrioza? Ce anume ai exclude definitiv din dieta unei persoane suferind de endometrioza?

R: In topul alimentelor benefice am putea sa vorbim in primul rand despre legume si fructe (proaspete, de sezon) ca principala sursa de fibre, nutrienti si enzime naturale extrem de importante pentru eliminarea toxinelor si mentinerea unui nivel stabil al glicemiei in sange, reducand astfel inflamatia. Legume crucifere precum varza, conopida, brocoli pentru efectul lor dovedit in modularea nivelului de estrogen.

Apoi alimentele bogate in probiotice pentru reechilibrarea ecosistemului intestinal, grasimi sanatoase indispensabile absorbtiei vitaminelor liposolubile(A, D, E, K) si carne slaba ‘de tara’, din sursa cunoscuta.

Dintre alimentele pe care le recomand pacientelor sa le reduca pana la eliminarea lor completa din alimentatie, pe primul loc ar fi carnea de porc, apoi carnea si lactatele de vaca conventionale datorita continutului lor de hormoni de crestere, steroizi, antibiotice si hormoni sexuali ; zaharul si indulcitorii artificiali caci sunt extrem de toxici pentru organism, iar cei din urma sunt incriminati in aparitia depresiei, tumorilor cerebrale, precum si leziunilor hepatice si renale. Nu in ultimul rand, pacientele mele renunta la alimente care ar putea fi modificate genetic (soia, porumbul, rapita), dar si la produsele care le-ar putea contine.

6. Ai avut cazuri fericite in acest sens, cu paciente care si-au ameliorat semnificativ sanatatea printr-o astfel de abordare? Care sunt principalele greutati/obstacole cu care se confrunta cei care isi doresc sa urmeze o dieta sanatoasa pe termen lung?

R: Misiunea mea este sa invat cat mai multe femei sa devina responsabile pentru propria sanatate si prin elaborarea unui astfel de program dedicat exclusiv femeilor afectate de endometrioza, le pun la dispozitie toate uneltele necesare in materie de nutritie, suplimente, ingrijire de sine si stil de viata pentru ca la sfarstitul celor 3 luni de zile de program sa aibe fundatia gata construita si sa-si continue drumul catre insanatosire.

In plus, sunt fan transformari, nu schimbari temporare si ofer pacientelor mele suportul si sustinerea necesara pe toata perioada programului, dar chiar si dupa terminarea acestuia, sa implementeze recomandarile mele in ritmul propriu, fara constrangeri si reguli riguroase. Si acest lucru le ajuta foarte mult pe pacientele mele sa obtina rezultatele dorite de ele. Cum orice schimbare presupune un efort, dureaza un timp pana pacientele invata sa inlocuiasca unele alimente pe care le considerau normale in dieta lor zilnica si sa ‘reinvete’ sa gateasca alimente simple si delicioase!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri