Printre problemele estetice des intalnite la persoane atat de sex feminin cat si masculin, indiferent de varsta, se numara vergeturile. Desi acestea nu implica un risc medical deosebit, ele totusi deranjeaza prin aspectul lor.
Ce sunt vergeturile?
Acestea se observa la nivelul pielii pe liniile de tensiune cutanata ca niste fire destul de lungi (centimetri) si late intre 1-5 mm (uneori mai late) care pot lua doua aspecte: rosii-mov, transparente, pielea in zona respectiva fiind catifelata (vergeturile recente) sau albe-sidefii, fine, cu usoare denivelari si mai subtiri decat restul pielii (vergeturile vechi).
De ce apar vergeturile?
Atunci cand la nivelul pielii sunt exercitate tractiuni pur si simplu stratul de colagen de sub piele care are rol de sustinere si rol nutritional, fiind de o calitate mai slaba, se “desira”, in zona respectiva aparand aspectul cicatricial specific vergeturilor. Cauzele care duc la alterarea tesutului conjunctiv subcutanat sunt diverse, fiind reprezentate in mare parte de cresteri rapide ale pielii si de lipsa unor vitamine care sa ajute tesutul conjunctiv sa creasca in acelasi ritm cu pielea.
Cele mai frecvente cauze de aparitie a vergeturilor:
- Studiile arata ca vergeturile apar la aproximativ 90% dintre gravide, mai ales in lunile 4-6, cand cresterea “burticii” este rapida iar pielea trebuie sa se destinda intr-un ritm alert. Vergeturile apar mai ales la nivelul fostelor pliuri abdominale si la nivelul sanilor.
- In cazul persoanelor care fac efort muscular centrat pe cresterea in volum a muschiului, mai ales daca iau si steroizi care afecteaza sinteza de colagen. Se pare ca 40% dintre sportivi fac vergeturi.
- Adolescentii intru-un procent mare, 70%, fac vergeturi datorita stresului, fumatului, alimentatiei haotice si saraca in vitamine, datorita curelor de slabire si a programelor de exercitii incorecte, haotice.
- Hipersecretia (secretia marita) a glandelor suprarenale produce alterarea tesutului conjuntiv subcutanat si aparitia vergeturilor, Hipersecretia glandelor suprarenale poate sa apara in diverse situatii, cum ar fi stresul, sarcina, administrarea de steroizi sau alte substante, in bolii Cushing, in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari, late si prezente pe arii extinse), in cazuri de scadere a glicemiei etc.
- Lipsa vitaminelor, cum ar fi E, vitamine din complexul B, vitamina C (fara de care nu se va sintetiza colagenul), si lipsa unor minerale, spre exemplu calciu si zinc.
- In cazul persoanelor obeze, atat in perioada de ingrasare cat si in cea de slabire.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri