6 Aprilie 2015 publicat în Sanatate 19 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, organizatie neguvernamentala apolitica si nonprofit, a realizat un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal. Analiza a fost realizata in perioada 21 – 31 martie 2015, sub coordonarea domnului Dr. Bio-Chimist Ing. Mihai Rissdorfer pe baza informatiilor existente pe eticheta.

Comunicat de presa

Produsele au fost achizitionate din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi si Lidl) si sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit, Glina SA, Prefera Foods SA, Productie Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar si sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL si Profi Rom Food SRL.

Produsele de post, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare. In cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apa sau ulei vegetal, asa cum s-a constatat in cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedinte APC Romania.

Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:

  • Glucidele sunt adausuri de indulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe eticheta
  • Zaharul nu apare in lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutritionala
  • Atunci cand produsul contine soia, nu este mentionat daca este sau nu modificata genetic
  • Nu se declara provenienta uleiului vegetal – palmier, rapita, in etc.
  • In unele produse condimentele sunt inscrise in mod generic, dar nu este mentionat tipul condimentului si avand in vedere ca unele dintre ele sunt incluse in lista substantelor alergene, este important sa fie stiuta denumirea respectivului condiment.
  • Nu se mentioneaza daca aromele sunt naturale sau artificiale.

Topul aditivilor alimentari din pateul vegetal

Din analizele noastre si in privinta continutului de aditivi alimentari, putem sa clasificam pateurile vegetale dupa urmatorul top:

1. Cora – 15 aditivi
2. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova in bucate – 11-13 aditivi;
3. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Marasesti, Clever, Delicii si capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova in bucate – 8-10 aditivi;
4. 365M, Delicii si capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;
5. Inedit – 0-1 aditivi.

Unele din pateurile analizate contin anumiti aditivi alimentari care pot provoca probleme de sanatate atunci cand sunt consumati in cantitati mari.

  • E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei. Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. In contact cu pielea produce dermatite. Il putem gasi numai la producatorul Hame Romania SRL in produsele: vegetal, vegetal verdeturi, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal masline.
  • E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar il regasim in 29 dintre produsele analizate.
  • E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm, poate declansa Alzheimer si Parkinson. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci. Il regasim in 57 dintre produsele analizate
  • E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru ca produce balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent in 28 de sortimente incluse in acest studiu.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri