7 Mai 2015 publicat în Sanatate 56 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
O echipa de cercetatori de la Wellcome Trust Centre for Human Genetics a investigat genele a peste 11,500 de femei, sperand ca vor gasi gene care sa contribuie la riscul imbolnavirii de depresie. Dar au descoperit in schimb schimbari metabolice in celule care par sa fie cauzate de boala si nu invers.

Cea mai notabila descoperire a fost aceea ca femeile care au depresie pe motiv de stres accentuat, situatie asociata cu o forma de abuz suferit in copilarie, cum ar fi abuzul sexual, au mai multe mitocondrii in ADN, decat celelalte femei, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa creada ca nevoile energetice ale celulelor s-au modificat din cauza stresului.

„Am fost foarte surprinsi de aceasta observatie – diferenta de mitocondrii in ADN. Atat de surprinsi incat ne-a luat mult timp sa ne convingem ca observatia este reala si nu doar un artefact”, a marturisit Jonatahn Flint, seful echipei de cercetatori.

Foto: Shutterstock.com; adn, structura adn

Foto homepage; Shutterstock.com; vartej, depresie

Aceasta cercetare a fost publicata in revista stiintifica Current Biology. Cercetatorii demonstreaza astfel cum stresul, depresia si tristetea contribuie la schimbarea structurii ADN-ului. Aceste schimbari ar fi cauzate de hormonul cortizon. Potrivit lui Flint, aceste schimbari moleculare reflecta modul natural al corpului de a face fata stresului major. „Depresia poate fi astfel considerata o o reactie metabolica la stresul major perceput”, explica acesta.

Vestea buna, conform testelor care au fost efectuate la soareci, ar fi aceea ca efectele negative ale stresului sunt reversibile.

Devine din ce in ce mai clar faptul ca tot ceea ce ne afecteaza din punct de vedere emotional ne afecteaza in egala masura si la nivel biologic. O alta echipa de cercetatori a aratat ca traumele din copilarie pot afecta imbatranirea celulara si in luna Noiembrie 2014, cercetatorii au aratat ca meditatia si yoga ajuta la mentinerea sanatatii corpului.

Mai avem multe de inteles cu privire la aceste aspecte, dar sa speram ca aceste cercetari vor ajuta la reducerea stigmei la adresa bolilor mentale si ca oamenii care se confrunta cu astfel de situatii vor primi mai mult suport psihic si clinic.

via www.sciencealert.com

Iti recomandam si: 7 idei esentiale de la Prof. Dumitru Constantin Dulcan: Putem sa ne eliberam de gandurile negative!

Biologia Credintei: Cum ne putem vindeca de orice boala


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri