IN ACEST ARTICOL:
Un studiu realizat de catre Societatea de Stomatologie Estetica din Romania arata ca 83% dintre copiii din tara in varsta de 6 ani au dintii afectati de carii.

Comunicat de presa

Un studiu realizat de catre Societatea de Stomatologie Estetica din Romania arata ca 83% dintre copiii din tara in varsta de 6 ani au dintii afectati de carii. Cu toate acestea, frica de stomatolog ii tine pe multi copii departe de cabinetele dentare, iar parintii nu sunt suficient de bine informati in ceea ce priveste scopul vizitelor la stomatolog de la o varsta frageda.

La ce varsta trebuie sa duc copilul la dentist?

Prima intalnire cu medicul stomatolog trebuie sa aiba loc inca de la varsta de 1 an si sa fie urmata de controale periodice la fiecare 6 luni. Intervalul poate parea scurt pentru un copil, insa perioada este critica pentru dezvoltarea sanatoasa a danturii si pentru insusirea unor obiceiuri sanatoase. In plus, in acest mod sunt evitate si tratamentele costisitoare ce pot aparea in cazul unei igiene dentare deficitare, explica Dr. Daniel Borteanu, medic stomatolog in cadrul Respiro Dental.

Inca de la aparitia primilor dinti ai copilului, parintii trebuie sa stabileasca o consultatie la pedodont pentru o examinare, in special daca introduc hrana solida in alimentatia acestuia. Dintii copilului se vor spala dupa fiecare masa si inainte de culcare cu o periuta speciala, moale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să îți menții sănătatea orală în timpul călătoriilor: Sfaturi de la experți Puroi în gât - cauze, simptome și tratament eficient Problemele dentare netratate pot conduce la afecțiuni grave: Infarct miocardic, AVC, pneumonie și alte boli sistemice

Care sunt problemele ce pot aparea in dezvoltarea danturii la copil?

In cazul dentitiei de lapte, lipsa spatierilor intre dinti indica o posibila inghesuire a dintilor definitivi, odata ce acestia vor erupe pe arcada. De asemenea, este important ca varful caninilor inferiori sa fie tocit, pentru a permite cresterea maxilarului superior. In cazul in care abrazarea acestuia nu are loc in mod natural, medicul ortodont poate interveni prin slefuirea selectiva a cuspizilor.

Intre 6 si 12 ani, in cavitatea bucala exista atat dinti de lapte, cat si dinti definitivi. La inceputul acestei perioade se acorda o atentie sporita muscaturii, intrucat probleme precum ocluzia adanca acoperita pot persista si odata cu aparitia dentitiei permanente. Ocluzia adanca presupune faptul ca incisivii superiori ii acopera aproape in totalitate pe cei inferiori, fapt poate duce la ulceratii ale mucoasei palatine si la afectiuni parodontale. Exista diferite tipuri de ocluzii anormale, fiecare aducand numeroase neplaceri, dar putand fi tratate foarte usor in cazul copiilor.

Mediblanc, brandul de produse profesionale pentru îngrijirea orală, se lansează în România Cum să ai grijă de sănătatea dinților tăi în 5 pași simpli. Sfaturi de la medicul stomatolog Gala CONAF Women In Economy marchează o victorie pentru antreprenoare

In jurul varstei de 8-9 ani pot aparea atat strungaretele, cat si inghesuirea tranzitorie a dintilor. Ambele probleme ar trebui sa se rezolve in mod natural, insa in cazul in care situatia nu se schimba, este nevoie sa se intervina prin aplicarea unui aparat ortodontic.

O alta problema ce poate aparea este pierderea precoce a dintilor de lapte, afectati de leziuni carioase sau traumatisme. In cazul pierderii unei masele de lapte, pot aparea migrari ale dintilor vecini, cu micsorarea sau disparitia spatiului pentru dintele de inlocuire, care nu va mai erupe. Inghesuirile dintilor apar fie cand dintii sunt prea mari, fie oasele maxilare prea mici. Acestea pot cauza atat carii dentare, cat si un aspect inestetic ce afecteaza psiho-social individul.

Foto: Stomatolog copii, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri