Primul caz din tara, al II-lea din lume: O femeie diagnosticata cu cancer de col uterin a nascut o fetita perfect sanatoasa

8 Iulie 2015 publicat în Sanatate 18 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
O tanara de 30 de ani, care la inceputul anului a fost diagnosticata cu cancer de col uterin, a nascut vineri, 3 iulie, un copil perfect sanatos. Totul a fost posibil dupa ce medicul Prof Univ. Dr. Petre Bratila a operat-o de cancer de col uterin printr-o metoda conservatoare, care i-a pasatrat uterul si i-a dat sansa sa isi duca sarcina la termen. Cazul ei devine astfel o premiera pentru tara noastra si al doilea caz de acest gen din lume.

Comunicat de presa

Diana Roman a dat nastere unei fetite sanatoase, la Spitalul Baneasa, sub supravegherea aceluiasi medic care a tratat-o de cancer de col uterin, fara a-i rapi sansa de a-si duce sarcina la bun sfarsit, Prof. Dr. Petre Bratila. Fetita s-a nascut la 36 de saptamani si a avut o greutate de 2.550 grame.

„Nu pot spune prin cuvinte cat de fericita sunt. Am incercat timp de 5 ani sa fiu mama si in sfarsit s-a intamplat. Pot spune ca ne-am salvat reciproc, eu, pe ea si ea, pe mine. Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe pamant. O vom boteza Efremia Andra, dupa sfantul la care ne-am rugat sa vina pe lume sanatoasa”, a declarat Diana Roman, dupa nastere.

„Pacienta a pus mai presus decat orice aceasta sarcina si a nascut o fetita perfect sanatoasa, ca toti copiii normali. Cazul Dianei Roman devine primul din Romania si al doilea din lume, dupa Japonia, doar acolo a mai existat un caz de acest gen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor Speakeri confirmați la Green Sustainability Forum 2024: Corina Murafa, Adrian Teampău, Loredana Neghină. Rezervă locul tău pentru 19 iunie Ce faci atunci când găsești un animal singur: Ghid complet în 10 pași de salvare a câinilor și pisicilor de pe stradă

„Este un copil sanatos, asa cum ar trebui sa fie, si care isi incepe viata de la linia de start, nu din spatele ei”, a declarat si Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrica-ginecologie, care a facut parte din echipa operatorie.

Gravida cu cancer a fost operata si asistata la nastere pro bono

Diana Roman a aflat ca este bolnava de cancer de col uterin dupa ce a ramas insarcinata, la inceputul anului. Desi medicul curant i-a recomandat sa renunte la sarcina si sa faca o histerectomie, o operatie de indepartare a cancerului de col uterin - optiune care i-ar fi oferit cea mai buna sansa de tratament a cancerului - femeia a ales sa lupte pentru sarcina ei. In mod normal, in cazul unei femei bolnave de cancer de col uterin se recomanda eliminarea completa a aparatului reproducator, ratand sansa de a mai avea copii.

Intelegand cat de importanta este sarcina pentru ea, medicul ginecolog din Iasi i l-a recomandat pe Conf. Univ Petre Braila, unul dintre putinii medici din lume care are experienta in astfel de cazuri. „Mergeti cu incredere la domnul doctor Petre Bratila”, i-a recomandat atunci medicul ei curant. Profesorul Bratila a decis sa o opereze pro bono, alegand tratamentul conservator al cancerului de col uterin si salvandu-i atat uterul, cat si copilul din pantec. Operatia salvatoare a avut loc atunci la Spitalul Euroclinic.

5 romane captivante care îți vor transforma vara într-o aventură plină de suspans Ghid de prim ajutor în caz de înec cu alimente: cum să reacționezi rapid și eficient Cum să reacționezi rapid în cazul unui infarct: Sfaturi vitale în caz de urgență

„Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase. Interventia a constat in doi timpi: in prima faza, s-a intervenit minim-invaziv, laparoscopic, si au fost verificati ganglionii. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat in timpul operatiei, ne-a confirmat ca tumora nu s-a extins la acest nivel. Astfel, am putut continua cu timpul doi al operatiei, cand am indepartat pe cale vaginala partea superioara a vaginului si a colul uterin care continea tumora, lasand uterul, si, deci sarcina, pe loc. In final, uterul a fost reconectat cu vaginul si s-a efectuat un cerclaj – o sutura circulara - care sa permita ducerea cu succes a sarcinii la termen”, declara Dr. Bratila, acum 7 luni, la iesirea din sala de operatii.

Cum pot fi acceptate și considerate valabile studiile din străinătate în România? Pe 22 FEB se deschide al doilea portal al lunii, un portal rar de manifestare: PORTALUL 222! Unde pui iubire, il ai pe Dumnezeu Frica de zbor - Metode eficiente de a călători fără stres

Foto: mama, nou-nascut @ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri