Primul caz din tara, al II-lea din lume: O femeie diagnosticata cu cancer de col uterin a nascut o fetita perfect sanatoasa

8 Iulie 2015 publicat în Sanatate 18 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
O tanara de 30 de ani, care la inceputul anului a fost diagnosticata cu cancer de col uterin, a nascut vineri, 3 iulie, un copil perfect sanatos. Totul a fost posibil dupa ce medicul Prof Univ. Dr. Petre Bratila a operat-o de cancer de col uterin printr-o metoda conservatoare, care i-a pasatrat uterul si i-a dat sansa sa isi duca sarcina la termen. Cazul ei devine astfel o premiera pentru tara noastra si al doilea caz de acest gen din lume.

Comunicat de presa

Diana Roman a dat nastere unei fetite sanatoase, la Spitalul Baneasa, sub supravegherea aceluiasi medic care a tratat-o de cancer de col uterin, fara a-i rapi sansa de a-si duce sarcina la bun sfarsit, Prof. Dr. Petre Bratila. Fetita s-a nascut la 36 de saptamani si a avut o greutate de 2.550 grame.

„Nu pot spune prin cuvinte cat de fericita sunt. Am incercat timp de 5 ani sa fiu mama si in sfarsit s-a intamplat. Pot spune ca ne-am salvat reciproc, eu, pe ea si ea, pe mine. Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe pamant. O vom boteza Efremia Andra, dupa sfantul la care ne-am rugat sa vina pe lume sanatoasa”, a declarat Diana Roman, dupa nastere.

„Pacienta a pus mai presus decat orice aceasta sarcina si a nascut o fetita perfect sanatoasa, ca toti copiii normali. Cazul Dianei Roman devine primul din Romania si al doilea din lume, dupa Japonia, doar acolo a mai existat un caz de acest gen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor Speakeri confirmați la Green Sustainability Forum 2024: Corina Murafa, Adrian Teampău, Loredana Neghină. Rezervă locul tău pentru 19 iunie Ce faci atunci când găsești un animal singur: Ghid complet în 10 pași de salvare a câinilor și pisicilor de pe stradă

„Este un copil sanatos, asa cum ar trebui sa fie, si care isi incepe viata de la linia de start, nu din spatele ei”, a declarat si Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrica-ginecologie, care a facut parte din echipa operatorie.

Gravida cu cancer a fost operata si asistata la nastere pro bono

Diana Roman a aflat ca este bolnava de cancer de col uterin dupa ce a ramas insarcinata, la inceputul anului. Desi medicul curant i-a recomandat sa renunte la sarcina si sa faca o histerectomie, o operatie de indepartare a cancerului de col uterin - optiune care i-ar fi oferit cea mai buna sansa de tratament a cancerului - femeia a ales sa lupte pentru sarcina ei. In mod normal, in cazul unei femei bolnave de cancer de col uterin se recomanda eliminarea completa a aparatului reproducator, ratand sansa de a mai avea copii.

Intelegand cat de importanta este sarcina pentru ea, medicul ginecolog din Iasi i l-a recomandat pe Conf. Univ Petre Braila, unul dintre putinii medici din lume care are experienta in astfel de cazuri. „Mergeti cu incredere la domnul doctor Petre Bratila”, i-a recomandat atunci medicul ei curant. Profesorul Bratila a decis sa o opereze pro bono, alegand tratamentul conservator al cancerului de col uterin si salvandu-i atat uterul, cat si copilul din pantec. Operatia salvatoare a avut loc atunci la Spitalul Euroclinic.

Importanța consultului neurologic în primul an din viața copilului născut prematur 5 romane captivante care îți vor transforma vara într-o aventură plină de suspans Ghid de prim ajutor în caz de înec cu alimente: cum să reacționezi rapid și eficient

„Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase. Interventia a constat in doi timpi: in prima faza, s-a intervenit minim-invaziv, laparoscopic, si au fost verificati ganglionii. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat in timpul operatiei, ne-a confirmat ca tumora nu s-a extins la acest nivel. Astfel, am putut continua cu timpul doi al operatiei, cand am indepartat pe cale vaginala partea superioara a vaginului si a colul uterin care continea tumora, lasand uterul, si, deci sarcina, pe loc. In final, uterul a fost reconectat cu vaginul si s-a efectuat un cerclaj – o sutura circulara - care sa permita ducerea cu succes a sarcinii la termen”, declara Dr. Bratila, acum 7 luni, la iesirea din sala de operatii.

Cum să reacționezi rapid în cazul unui infarct: Sfaturi vitale în caz de urgență 500.000 de români sunt diagnosticați cu epilepsie. 33% din cazuri sunt rezistente la tratamentele medicamentoase Cum pot fi acceptate și considerate valabile studiile din străinătate în România?

Foto: mama, nou-nascut @ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri