IN ACEST ARTICOL:
Cum alegem cel mai potrivit specialist

Este recomandat sa mergem la un psiholog ori de cate ori trecem printr-o perioada in care echilibrul nostru emotional este alterat, iar capacitatea noastra de a ne reechilibra singuri este afectata. Psihologul ne poate ajuta prin pregatire si obiectivitate sa punem lucrurile in perspectiva si sa gasim solutia iesirii din acest impas sufletesc. in cazul in care dezechilibrul sugereaza existenta unei psihopatologii, atunci cu siguranta medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la un psihiatru.

Psihiatrul trateaza orice afectiune psihica, de la o situatie de criza care produce un dezechilibru emotional cu simptome de anxietate si depresie, pana la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta in medicatie, psihoterapie sau o combinatie a celor doua.” explica dr. Dana Stejar, psihiatru si psihoterapeut in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si Tratament.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atingerea ca terapie și formă de artă, explorată în cadrul proiectului „Valențe curativ-performative ale atingerii" CU OCHII MINȚII: Educație întrupată pentru persoane cu deficiențe de vedere În România, tulburările alimentare la copii sunt subdiagnosticate  

De multe ori o durere sau un alt simptom fizic neobisnuit nu reprezinta o afectiune organica, ci reprezinta expresia unei framantari sufletesti. Acestea sunt asa-numitele tulburari somatoforme. Corpul nostru incearca sa ne vorbeasca, sa ne spuna ca este ceva in neregula cu noi, cu viata noastra, ceva ce trebuie indreptat. Psihologul ne poate ajuta sa intelegem "mesajul" durerii, al simptomului, cauza emotionala care l-a produs. Apoi, prin diverse tehnici de psihoterapie, ne va ajuta sa producem acea schimbare pe care durerea sau simptomul o "impune".

“Sa luam de exemplu cazul unei femei cu dureri in zona pelvina si cu simptome de natura ginecologica, fara baza organica. Cauza o gasim fie intr-o istorie de abuz fizic, emotional sau sexual, fie intr-un conflict legat de identitatea ei ca femeie, sau de manifestare a feminitatii. Rezolvarea durerii va veni prin identificarea cauzei si rezolvarea conflictului.”, adauga Dr. Dana Stejar.

Trainerul international de renume Santiago Brand vine pentru prima dată în România pentru a susține un curs de brainmapping și neuromodulare Dincolo de cuvinte: Cum să îți controlezi reacțiile verbale în timpul stării de furie Rana de respingere: Impactul psihologic și modalitățile de vindecare

Exista astfel o legatura directa intre starea noastra de sanatate fizica si cea psihica, iar orice dezechilibru intr-una din parti genereaza un dezechilibru in functionarea intregului.

“Oricat de redundant ar suna, pentru a avea o stare psihica buna trebuie sa ne ingrijim de corpul nostru prin cateva actiuni elementare: alimentatie corespunzatoare, activitate fizica moderata, tehnici de relaxare, evitarea consumului excesiv de alcool si evitarea consumului de droguri, tratarea oricaror afectiuni fizice. Trebuie sa ne ingrijim in aceeasi masura si de starea noastra sufleteasca, investind in relatiile cu cei dragi si in activitati care ne aduc bucurie.

Si, nu in ultimul rand, trebuie sa ne consolidam o viata spirituala si un sistem de valori care sa ne sustina in momente de rascruce si sa ne ajute sa inaintam frumos pe drumul vietii.” conchide dr. Dana Stejar.

Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români Horoscopul profesiilor: Care ar trebui să fie meseria ta, în funcție de zodie 7 lucruri pe care le poți face pentru a-ți pregăti copilul pentru școală


Foto: Photographee.eu / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri