Comunicat de presa
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat 12 tipuri de apa recomandata pentru hidratarea si prepararea hranei bebelusului (Bucovina – Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Humana, Hipp, San Benedetto, Jana, My Water, Voslauer Junior, Kids, Vedda) in vederea realizarii unui studiu menit sa atraga atentia autoritatilor asupra modului in care unii producatori de apa potabila inteleg sa respecte legislatia in vigoare, dar si in privinta lipsei de transparenta din partea unor institutii ale statului.
La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere mai multe obiective printre care clarificarea aspectelor ce tin de denumirile apelor potabile consumate de catre consumatori, prezentarea aspectelor legale ce tin de comercializarea fiecarui tip de apa potabila, identificarea institutiilor statului cu atributii in domeniul supravegherii calitatii apei si al respectarii legislatiei privind producerea si comercializarea acestora, analizarea principalelor marci de apa minerala naturala plata atat din punct de vedere al respectarii legislatiei privind etichetarea, dar si al modului in care informatiile de pe eticheta produselor analizate corespund unui nivel de informare adecvat luarii de decizii in cunostinta de cauza in momentul achizitionarii acestui tip de produs, identificarea si analizarea marcilor de apa existente in oferta comerciantilor, destinate pentru hidratarea si pregatirea hranei bebelusilor.
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC Romania, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Prin apa potabila se intelege apa destinata consumului uman si anume orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente. In aceeasi categorie intra si toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
Identificarea si analizarea marcilor de apa existente in oferta comerciantilor, destinate pentru hidratarea si pregatirea hranei bebelusilor.
Apa reprezinta cca. 75% din masa corporala a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane in varsta. Din aceasta cauza, sugarii au nevoie de 3 ori mai multa apa decat adultii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp. In acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizatie scazuta (oligominerale) reprezinta alegerea optima, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 978/2006. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie (apa Aqua Carpatica si apa Aquatique), de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” (apa Bucovina) sau se autorecomanda, cum ar fi apa Izvorul Minunilor, precizand pe eticheta mentiunea ”recomandata pentru prepararea hranei sugarilor”.
Apa destinata hidratarii si pregatirii hranei bebelusilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- slab mineralizata - continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;
- continutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l;
- corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai dupa efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea continutului in NO3 prevazut in anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;
- continutul de nitrati este mai mic de 50 mg/l;
- continutul in fluoruri sa fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un continut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.
O atentie deosebita trebuie acordata continutului de nitrati din apa folosita pentru hidratarea si pregatirea hranei bebelusilor. Conform unui studiu realizat in anul 2012 de catre o echipa de medici din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, in perioada 1997 – 2005 s-au inregistrat la nivel national 3314 cazuri de methemoglobinemie, boala cunoscuta si sub denumirea de boala albastra a noilor nascuti, care este de fapt o intoxicatie acuta cu nitrati.
Din fericire, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel national numai 84 de cazuri, din care 60% provin din regiunea nord-est a tarii. Concentratii mari de nitrati in apa de baut se inregistreaza in judetele Dolj, Mehedinti si Botosani, unde in 75% din fantani se inregistreaza un nivel ridicat de nitrati, peste limita admisa de 50 mg/l. In acelasi studiu se atrage atentia ca in cazul sugarilor hraniti artificial in primele 12 luni de viata, adica cu lapte praf, probabilitatea aparitiei bolii albastre creste, datorita faptului ca la sugarii hraniti artificial se dezvolta o aciditate gastrica scazuta, situatie ce permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducatoare care convertesc nitratii in nitriti.
In concluzie, toxicitatea nitratilor este determinata de transformarea acestora in nitriti, acestia favorizand aparitia methemoglobinei (Methemoglobina rezultata in urma oxidarii fierului feros al hemoglobinei la fier feric, nu poate lega oxigenul si determina astfel scaderea oxigenarii tesuturilor. Clinic se evidentiaza prin cianoza ciocolatie, dispnee, anxietate, palpitatii, confuzie), care la concentratii de 80% genereaza asfixierea si moartea sugarului.
Top 10 ape recomandate pentru hidratarea si pregatirea hranei bebelusilor in functie de continutul de sodiu in mg/litru
Nr. crt. Denumire Continutul de sodiu in mg/litru Echivalent in sare – mg/litru (1 mg Na = 2,5 mg sare)
Analizand modul in care producatorii de apa destinata hidratarii si pregatirii hranei bebelusilor, fac cunoscute prin intermediul etichetei, compozitia chimica a apei, s-au constatat urmatoarele aspecte la apele analizate:
- la 75% nu se mentioneaza continutul de nitriti;
- la 50% nu se mentioneaza PH-ul apei;
- la 42% nu se mentioneaza continutul de nitrati;
- la 33% nu se mentioneaza continutul de fluoruri, cloruri si potasiu;
- la 25% nu se mentioneaza continutul de reziduu sec;
- la 17% nu se mentioneaza continutul de sulfati si hidrogen carbonat;
- la 8% nu se mentioneaza continutul de magneziu si calciu.
In privinta recomandarii referitoare la pastrarea produsului dupa achizitionare de catre consumator, la 75% dintre producatori mentiunea este neclara, de tipul „A se feri de actiunea directa a razelor solare si de inghet”. O mentiune corecta si utila consumatorului este cea folosita de catre 25% dintre producatori, respectiv „A se depozita in loc racoros, 4-25 grade Celsius, ferit de inghet si soare.” in zilele de vara cu temperaturi peste 25 grade Celsius pastrarea produsului in conditii necorespunzatoare din punct de vedere al temperaturii, duce la migrarea unor substante din compozitia ambalajului de plastic cum ar fi bisfenol A (BPA), ftalati si dioxine, substante responsabile cu aparitia anumitor afectiuni cum ar fi: obezitate, infertilitate, atacuri cardiace si cancer.
In privinta modului de utilizare a produsului dupa desigilare, doar 25% dintre producatori ofera instructiuni clare privind folosirea apei destinate hidratarii si prepararii hranei bebelusului, cum ar fi: „Cutia desigilata se pastreaza in frigider. Daca cutia a fost desigilata de mai mult de 2 zile, atunci apa trebuie fiarta inainte de utilizare” sau „Dupa deschidere, pastrati sticla ferita de lumina la o temperatura de maxim 10 grade Celsius. Daca sticla este deschisa de mai mult de 2 zile, recomandam fierberea apei inainte de utilizare”.
La producatorul SC Rio Bucovina SRL s-a identificat acelasi tip de apa, cu o compozitie chimica identica, de la aceeasi sursa, respectiv C7-SECU, insa cu doua denumiri diferite: Bucovina si Bebe Bucovina, ambele imbuteliate la o cantitate de 5 l. In aceasta situatie, a fost incalcat art. 21, alin. 1 din HG nr. 1020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale care mentioneaza faptul ca „este interzisa comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeasi sursa.” S-a remarcat faptul ca cele doua produse se comercializeaza si la preturi considerabil diferite, astfel: Bucovina - 5 litri se vinde cu 4,53 lei, in timp ce Bebe Bucovina la aceeasi cantitate se vinde la un magazin cu produse exclusiv destinate bebelusilor la pretul de 11 lei.
Alte aspecte care incalca prevederile legale in vigoare, sesizate la acest producator, se refera la urmatoarele mentiuni: „Cand vrei ce este mai bun pentru puiul tau, alege apa plata Bucovina pentru ca asigura copilului tau hidratarea corecta datorita mineralizarii echilibrate, pH-ului optim si continutului foarte scazut de fluoruri, nitrati si nitriti.” In urma analizei comparative a compozitiei chimice pentru cele 12 tipuri de apa destinata hidratarii si prepararii hranei bebelusilor, s-a constatat ca apa Bebe Bucovina are continutul cel mai ridicat de nitrati, respectiv 4,71 mg/l.
„Atata timp cat legislatia in domeniu nu obliga producatorul de apa potabila sa declare compozitia chimica dupa o structura standardizata, nu putem vorbi despre o informare corecta, completa si precisa. In acest caz, consumatorul nu are posibilitatea sa aleaga acest produs in cunostinta de cauza, ci influentat de publicitatea producatorilor. In ceea ce priveste apa destinata hidratarii si pregatirii hranei bebelusilor, legislatia in vigoare nu stabileste criterii clare in privinta constituientilor si valorilor acestora. Totodata, institutiile care recomanda utilizarea anumitor tipuri de ape la pregatirea hranei sugarilor nu sunt transparente in privinta procedurilor folosite in acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de catre organisme notificate/acreditate de catre Ministerul Sanatatii/Organismul National de Acreditare. ” conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Dr. Clara Sirbu, medic specialist pediatrie Sanador:
„Apa este necesara in primul rand pentru hidratare, dar si pentru buna functionare a rinichilor. Intr-un regim echilibrat nutritional apa este nelipsita, iar necesarul este de aproximativ 2 litri pe zi, ajutand astfel la pastrarea greutatii optime sau la scaderea acesteia in functie de situatie;
Apa ajuta la dezvoltarea si cresterea calitatii musculaturii si a articulatiilor, precum si la o functie cognitiva performanta intrucat creierul are nevoie de o cantitate anume de apa. In zilele toride cantitatea de apa trebuie marita in raport cu pierderile suferite si gradul de deshidratare adus de temperatura de afara.”
Foto homepage, int 1: apa supermarket; Credite foto: racorn / Shutterstock
Foto int 2: apa bebelusi; Credite foto: margo_black /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri