4. Cat de importanta este sustinerea familiei in procesul de recalibrare a stilului de viata? Ce influenta a avut familia in procesul tau de reinventare personala inceput de nici 2 ani?
Familia este extrem de importanta. Si nu numai familia, ci si prietenii, anturajul, colegii, toti cei cu care interactionam. Este foarte important ca atunci cand decizi sa faci o schimbare pentru tine, fie ca doresti sa slabesti sau doar sa te tii de un program de sport regulat, ai nevoie de un sprijin. Cei de langa tine iti pot fi acest sprijin, te pot sustine sau, cum se intampla de foarte multe ori, te pot destabiliza si sa te faca sa renunti. Aici intervine motivatia personala de care ai nevoie in permanenta si sprijinul meu ca Health Trainer. Si, da, familia…
Asa cum s-a intamplat in cazul meu, familia a fost foarte aproape de mine, m-au ajutat si nu mi-au reprosat faptul ca imi alocam mai mult timp pentru sport sau pentru scoala, mai ales ca am avut luni de zile in care nu mai stiam ce inseamna week-end, iar in timpul saptamanii veneam acasa foarte tarziu, nu puteam sa le ajut pe fiicele mele la lectii sau sa fiu disponibila sa le iau de la scoala. In plus, dieta mea era schimbata, aveam meniu special si mama mea ma ajuta sa-mi prepar mancarurile asa cum imi era indicat. Aceasta perioada a fost benefica pentru toti pana la urma, pentru ca toata lumea din casa a inceput sa manance ca mine.
Am introdus in alimentatie legume sau cereale pe care nu le consumasem pana atunci, am invatat sa gatim foarte mult la cuptor si sa renuntam la prajit, gatim doar cu uleiuri sanatoase, mancam foarte mult peste, am redus consumul de carne rosie si, cel mai important, am redus considerabil consumul de fainoase si de zahar alb rafinat. Mai ales pentru copii, zaharul este extrem de periculos si trebuie scos din sistemul lor incetul cu incetul. Sunt de parere ca intr-o familie in care copiii vad in jurul lor oameni mancand sanatos, vor “copia” aceste obiceiuri si, cand vor deveni adulti, li se va parea ceva firesc sa manance salata de legume la fiecare masa sau sa nu combine carnea cu cartofii si cum sa aiba parte de un dulce sanatos.
5. Iti propun sa facem o paralela intre Ioana de acum 2 ani si Ioana de astazi. Cum arata o zi din viata ta, astazi, fata de trecut?
Interesanta intrebare… Pentru ca da, eu m-am schimbat foarte mult in acesti 2 ani. Si nu ma refer aici doar de aspectul fizic, care este spectaculos. Asa cum v-am spus, am ajuns la masura 34 – 36 (sau S) la haine si mi le pot lua cu ochii inchisi din magazine, nici nu mai probez, pentru ca stiu ca imi vin perfect. Acum am cea mai mica greutate din toata viata mea adulta ! Si daca eu, la 46 de ani si dupa doua nasteri, am reusit, oricine poate face asta. La mine, toata aceasta experienta si transformare s-a petrecut si in interior. Sunt mult mai increzatoare in mine, zambesc mai mult, am mult mai multa energie…
Acest lucru se datoreaza in mod special nutritiei si a stilului de alimentatie pe care eu il promovez. Daca se respecta aceste reguli pe care eu le-am adoptat si le recomand tuturor, starea de bine va veni imediat ! Evident ca un rol in aceasta stare de bine o are si sportul. O clienta de la orele mele de sport a remarcat: “mi-a spus prietenul meu zilele trecute – draga, nu stiu ce faci tu acolo la sala, dar de cand ai inceput sa te duci la sport, zambesti mai mult” ! Ceea ce imi arata ca nu numai la mine are efect, ci si la altii. Ma mai suna prieteni, colaboratori mai vechi, “corporatisti”, care inca nu stiu de schimbarea mea profesionala si ma roaga sa ii ajut cu diverse probleme, contracte, etc. Si le spun, stii nu mai lucrez acolo, dar o sa te ajut sa rezolvi. Vine imediat intrebarea: Da, unde lucrezi ? Si le spun ce fac, cu ce ma ocup, care sunt planurile mele de viitor… Si toti imi spun: “Cata energie ai, te invidiez!”
Da, energia vine din tine! Am citit foarte mult despre combinarea corecta a alimentelor, intervalele orare la care este indicat sa mananci, cum si ce sa manaci pentru a-ti intensifica digestia, lasandu-i organismului mai multa energie pentru alte functii. Am experimentat pe mine acest stil de alimentatie si am realizat ca functioneaza! Ei bine, asa este, am mai multa energie, zambesc mai mult, sunt mai optimista, mai pozitiva si imi pasa din ce in ce mai putin de parerile negative din jurul meu. Daca stau bine sa ma gandesc, chiar nu mai imi pasa deloc ! Eu stiu acum cine sunt, ce vreau, ce pot si pentru ce o fac! Si te pot ajuta si pe tine sa ajungi aici, trebuie doar sa iti doresti !
6. Cum definesti reinventarea ta personala? Care a fost, pentru tine, abordarea optima a acestei schimbari – moral, sufleteste, nutritional? Care este combinatia ideala a acestei reinventari: moral ( poate sustinerea familiei, a prietenilor ), sufleteste ( a partenerului de viata ), nutritional ( asta stim deja). Care sunt proportiile ideale?
Asa cum am spus, la inceput a fost nevoia de a slabi si de a ma echilibra nutritional. Apoi a venit sportul si la pachet, schimbarea interioara fiind cumva ultima pe lista dar care s-a dovedit a fi cea mai importanta. Odata ce am inceput procesul de a dobandi proportiile pe care mi le doream, am inteles si cat de legate sunt toate celelalte aspecte. Moral, mi-am recapatat increderea in mine odata cu pierderea kilogramelor in plus. Mai apoi am inteles si ca celelalte aspecte problematice din viata mea incepeau sa se schimbe. Am inteles ca toate trairile mele negative erau legate de aceasta problema. Nu, nu pot vorbi despre vreuna dintre ele separat. Toate sunt legate intre ele. Combinatia ideala ar trebui, dupa mine, sa urmareasca strict fericirea personala. Odata ce iti concentrezi atentia pe asta, toate celelalte se rezolva de la sine. Abordarea optima este una personala, individualizata. Fiecare dintre noi trebuie sa incepem sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne gasim o motivatie pentru schimbare si sa vrem sa fim fericiti.
7. Esti nutritionist, dar si personal trainer. Care e feedback-ul de la clientele tale? Cat de mult le ajuta acest 2 in 1?
Evident ca este un plus pentru clienti. Cred ca este mult mai comod sa le ai pe toate in acelasi loc. Dar, in acelasi timp, consider ca este foarte important ca antrenamentul fizic sa fie facut impreuna cu un trainer in care ai incredere, dar accentul trebuie pus in primul rand pe nutritie. Aspectul comod, as spune, este ca poti avea ambele servicii intr-un program complet, consiliat de o singura persoana care iti poate coordona si evalua obiectiv evolutia spre targetul propus. Si, apropo de obiective, exact ca in management, si in acest domeniu clientii trebuie sa fie constienti ca obiectivele pe care le setam impreuna la intrarea in program sunt SMART! Nu ii voi lasa pe clienti sa isi seteze obiective nerealiste, pentru ca nu le vor putea atinge si frustarile lor vor fi si mai mari.
8. Daca ar fi sa reiei experienta, ce imbunatatiri ai aduce la procesul tau de reinventare personala? Care sunt, din experienta ta, cele mai frecvente greseli facute intr-o experienta de acest gen si ce recomanzi clientilor tai ?
Daca ar fi sa reiau experienta, mi-as acorda si mai multa incredere in mine in acest proces. Sa nu crezi ca nu au existat momente- rare, intr-adevar - in care am vrut sa renunt. De aceea imi ofer acum serviciile de Health Trainer, pentru toti aceia care vor o schimbare, vor o transformare, dar au nevoie de sprijin si suport pentru a nu renunta. Din experienta mea, cele mai frecvente greseli sunt lipsa de rabdare si, poate, asteptarile mult prea mari. Aici ma refer, desigur, la asteptarea ca poti avea un alt corp si implicit un alt tonus, in cateva saptamani. O alta greseala pe care o vad eu este strictetea iesita din comun a unui program de reinventare personala. Lucrurile trebuie sa vina simplu, de la sine. Reprogramarea personala si corporala trebuie sa vina firesc, nu trebuie fortata.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară