IN ACEST ARTICOL:
Datorita proprietatilor sale depurative si diuretice, telina poate fi consumata in curele de slabire, inlesnind procesul de eliminare a toxinelor din organism si ajutand la digestie. Cercetari recente ale oamenilor de stiinta americani au demonstrat ca uleiul esential de telina are rolul de a calma sistemul nervos central, ajutand totodata si la scaderea hipertensiunii arteriale.

Este uimitor de cata popularitate se bucura legumele exotice in defavoarea unor legume precum telina, legume cu traditie in bucataria romaneasca. Ignorand proprietatile culinare si medicinale ale acestei legume, nu putini sunt cei care o catalogheaza drept lipsita de importanta pentru sanatatea cea de zi cu zi. In antichitate insa, telina era considerata o planta sfanta, fiind cunoscuta de catre romani ca o planta cu deosebite insusiri medicale si de vechii chinezi ca o planta harazita sa mentina agerimea spiritului si tineretea spiritului.

Astazi, telina este intrebuintata atat in medicina, cat si in bucatarie.

De la telina se consuma cu precadere radacina, frunzele, tulpina si ocazional semintele. Radacina de telina reprezinta o sursa pretioasa de acid folic, fiind recomandata consumarea legumei in stare cruda de femeile care doresc sa ramana insarcinate. Telina are un efect pozitiv si asupra dereglarilor hormonale, ajutand la combaterea sterilitatii feminine si la prevenirea impotentei masculine. Gratie continutului sau bogat de vitamine: A, B, C, K, PP si minerale Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu, telina reprezinta o leguma indicata nu numai in alimentatia zilnica, pentru intarirea sistemului imunitar, dar si in perioadele de convalescenta, in anemii (telina contine o cantitate importanta de fier si magneziu, necesare in tratarea starilor de epuizare) sau in starile acute de surmenaj (telina contine substante ce reduc hormonii stresului).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 rețete tradiționale românești - Mâncăruri autentice din bucătăria noastră Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun - mâncăruri autentice de sărbători Cele mai bune și nutritive preparate de toamnă pe care să le consumi în această perioadă

Bogate in vitamina C, frunzele de telina pot fi folosite cu succes si extern in cazul degeraturilor sau al plagilor, accelerand ritmul de cicatrizare a pielii. Datorita proprietatilor sale depurative si diuretice, telina poate fi consumata cu incredere in salate, in timpul curelor de slabire inlesnind procesul de eliminare a toxinelor din organism si ajutand la digestie. 100 de grame de radacina de telina contin:
Calorii 14
Proteine 0.7
Lipide 0.2
Carbohidrati 3
Fibre 1.6

Telina este indicata de asemenea si in tratarea diverselor infectii urinare, in tratarea afectiunilor renale ssau in combaterea gazelor intestinale. Uleiul volatil de telina se extrage din semintele plantei prin distilarea cu vapori de apa. Uleiul de telina stimuleaza pofta de mancare si are un efect de purificare asupra sangelui, actionand pozitiv si asupra tractului urinar.

Sfecla roșie: Rețete și beneficii Mâncare de linte roșie - Rețete delicioase, hrănitoare și ușor de preparat Varză murată: Gust tradițional și beneficii uimitoare pentru sănătate

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri