Toti oamenii mint la un moment dat, nu exista sinceritate absoluta. Motivele minciunii si gravitatea ascunderii adevarului sunt cele care fac dintr-o minciuna banala ceva cu adevarat grav.
De ce mint oamenii?
Motivele sunt extrem de numeroase. Unele minciuni sunt bune, ca de exemplu: o greseala mica pe care chiar nu a vrut sa o faca dar care te-ar rani, mai bine sa nu o stii, caci adevarul nu e cel pe care l-ai interpreta tu, acea minciuna “protectoare”.
Altii mint sa para altceva decat ceea ce sunt, sau ca sa fie mai respectati, ca sa castige ceva, ca sa ii faca probleme altuia. Alte persoane uneori chiar cred in minciunile pe care le spun, altii o fac cu zambetul pe buze si privindu-te in ochi... Practic fiecare micniuna are motivul ei propriu si maniera in care este spusa depinde de fiecare om in parte.Si totusi, cum recunoastem un om cand minte?
Pentru cei care nu au abilitati psihologice si nici cunostinte de acest gen suficiente, asa cum este cazul majoritatii oamenilor, corpul are un “limbaj” in cazul minciunii. Este adevarat ca pentru fiecare om acest “limbaj” are caracteristicile lui, insa totusi exista cateva “secrete” generale care se intalnesc la majoritatea oamenilor cand mint.
Iata cum am putea recunoaste un om cand minte:
- Expresia fetei este un pic fortata, nu este naturala. De asemenea miscarile mainilor, bratelor si expresivitatea sunt controlate si, daca privim atent, putem observa aceste aspecte
- De cele mai multe ori persoana care minte nu se uita in ochii celeilalte persoane si isi schimba usor pozitia corpului care nu mai este fata in fata.
- Nonconcordanta gesturilor cu intelesul cuvintelor tradeaza de asemenea minciuna. Spre exemplu daca cineva sustine o parere, dar e crispat, probabil ca minte si are alte interese ascunse. Daca spune ca totul este in regula si are un zambet fortat si fata “neagra de suparare” cu siguranta nu spune adevarul.
- Daca are ticuri, atunci cand minte o persoana accentueaza aceste miscari, spre exemplu isi atinge mai des nasul sau se scarpina sau isi framanta mainile, isi musca buzele etc.
- In mod inconstient, persoana care minte tinde sa interpuna un obiect intre ea si cealalta persoana : ceasca de cafea, un obiect cu care se joaca nervos etc.
- In general vinovatul se apara si inocentul devine ofensiv
- Expresiile fetei vor fi controlate. Cum va dati seama? De exemplu cand rade fortat, expresia fetei se concentreaza la nivelul gurii, insa daca ar rade cu adevarat toti muschii mimicii ar fi implicati (si in general pentru expresiile fetei adevarate sunt implicati toti muschii mimicii).
- Adesea pentru a nu fi prinsi cu minciuna persoanele in culpa apeleaza la umor sau incerca sa minta folosindu-se de umor. Spre exemplu daca persoana este intrebata ceva si nu vrea sa raspunda cu adevarul poate raspunde ironic. Uneori chiar raspunsul ironic poate fi adevarul: “De ce ai venit asa tarziu?” – “Am fost cu baietii la agatat, ha-ha!”
- Daca schimbi subiectul minciunii, brusc mincinosul te urmeaza si se observa relaxarea si usurarea pe fata sa
- In general cel care spune o minciuna adauga multe detalii pentru a fi cat mai convingator in cele spuse
- Mincinosii abordeaza un ton al comunicarii cu putine fluctuatii de intonare. Chiar daca vorbesc tare si repede, parca infocati de ceea ce spun, vor ramane cam pe acelasi ton in tot timpul cat vorbesc acea minciuna.
- Mincinosul incearca sa para mai apropiat, te ia in brate te bate pe umar etc.
Desigur ca nu putem invinui neaparat pe cineva ca minte daca manifesta unele din semnele de mai sus, caci acestea trebuie obligatoriu corelate cu comportamentul general al acelei persoane. Dar adesea aceste gesturi sunt general valabile.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Ce ar trebui sa stii despre chisturile mamare
O enzima ar putea trata cancerul de san
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri