Repararea defectului inainte de nastere vs. dupa nastere – sansa de a evita paralizia
Astazi se cunoaste ca desi defectul de tub neural apare in prima luna, cea mai mare parte a deficitelor neurologice se produc tarziu in sarcina, in perioda de dezvoltare fetala, ca urmare a lezarii cronice si progresive a maduvei spinarii de catre lichidul amniotic. De aceea, este important ca acest tesut sa fie protejat inainte de deteriorarea lui, iar alegerea momentului interventiei chirurgicale este esential.
Recent, cercetatorii in chirurgia fetala au finalizat un studiu clinic in trei dintre cele mai importante centre de chirurgie fetala din SUA. Studiul a comparat efectul chirurgiei prenatale in utero versus chirurgia postnatala traditionala in ceea ce priveste complicatiile neurologice invalidante. Studiul, aparut in 2011 in revista “New England Journal of Medicine”, a evidentiat rezultate semnificativ mai bune in cazul operatiei in utero.*
Astfel, daca repararea defectului se face inainte de saptamana a 26-a de sarcina, complicatiile serioase asociate cu mielomeningocel pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetala reduce nevoia de montare a unui sunt – un tub implantat chirurgical care sa dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului in abdomen. In primul an dupa nastere, aproape jumatate din copii au putut sa mearga fara carje pana la varsta de doi ani.
Ca urmare a acestui studiu, chirurgia fetala deschisa pentru mielomeningocel nu mai este considerata experiementala si a devenit standardul de tratament in centrele de chirurgie fetala din SUA si in unele centre din Europa.
Succesul operatiei in utero s-a datorat, pe de o parte, dorintei parintilor de a-i oferi fetitei cea mai buna sansa de a merge – desi decizia nu a fost una usoara. Parintii au venit special din Gura Humorului pentru o opinie secundara la Dr. Hadi Rahimian privind tratamentul fetitei lor, deoarece li se spusese ca tot ce se putea face era interventia chirurgicala imediat dupa nastere.
Pe de alta parte, operatia a fost o reusita ca urmare a dotarii tehnice ultraperformante a salii de operatie, a colaborarii permanente a tuturor medicilor implicati in operatie si a gradului ridicat de expertiza a echipei multidisciplinare de specialisti in medicina materno-fetala, chirurgie fetala, neurochirurgie pediatrica, anestezie cu risc inalt si a asistentelor medicale inalt specializate.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară