O dieta bogata in fructe si legume poate scadea riscul dezvoltarii cancerului pulmonar. Anumite substante, incluzand antioxidanti cum ar fi vitamina A, vitamina E, beta-carotenul, reduc riscul de a face cancer pulmonar.
Studiile demonstreaza faptul ca orice activitate fizica protejeaza impotriva cancerului pulmonar.
Despre cancerul pulmonar
Mortalitatea este ridicata din cauza diagnosticarii tardive. Este o boala silentioasa, diagnosticata in stadii avansate doar 19% din populatie are acces la bronhoscopie Factorul de risc principal este fumatul.
Despre pacientii cu cancer pulmonar in Romania:
- 85% sunt fumatori cronici; sunt mai ales barbati, dar boala se afla in crestere si in randul femeilor;
50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 45 si 65 de ani;
- Au o educatie medicala precara si de aceea solicita consultul medical in general in stadii avansate ale bolii;
- sub 5% sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina;
- fara tratament, majoritatea pacientilor decedeaza in primul an de la diagnostic.
Daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome, nu mai amanati controlul la medicul de specialitate:
- tuse, sputa cu sange
- dispnee (dificultate in a respira)
- durere
- pneumonii sau bronsite repetate
- oboseala
- lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
- raguseala
- transpiratii ale fetei si gatului
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice