8 Decembrie 2015 publicat în Sanatate 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer atrage atentia asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoaca cele mai multe decese in randul barbatilor si este a treia afectiune necrutatoare in randul femeilor.

O dieta bogata in fructe si legume poate scadea riscul dezvoltarii cancerului pulmonar. Anumite substante, incluzand antioxidanti cum ar fi vitamina A, vitamina E, beta-carotenul, reduc riscul de a face cancer pulmonar.

Studiile demonstreaza faptul ca orice activitate fizica protejeaza impotriva cancerului pulmonar.

Despre cancerul pulmonar

Mortalitatea este ridicata din cauza diagnosticarii tardive. Este o boala silentioasa, diagnosticata in stadii avansate doar 19% din populatie are acces la bronhoscopie Factorul de risc principal este fumatul.

Despre pacientii cu cancer pulmonar in Romania:

- 85% sunt fumatori cronici; sunt mai ales barbati, dar boala se afla in crestere si in randul femeilor;
50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 45 si 65 de ani;

- Au o educatie medicala precara si de aceea solicita consultul medical in general in stadii avansate ale bolii;

- sub 5% sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina;

- fara tratament, majoritatea pacientilor decedeaza in primul an de la diagnostic.

Daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome, nu mai amanati controlul la medicul de specialitate:

  • tuse, sputa cu sange
  • dispnee (dificultate in a respira)
  • durere
  • pneumonii sau bronsite repetate
  • oboseala
  • lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
  • raguseala
  • transpiratii ale fetei si gatului

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri