Comunicat de presa
Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare “iodata” decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explica rata ridicata a hipertensivilor- circa 40% din populatia adulta a tarii noastre- precum si numarul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in prima parte a lunii decembrie, a.c., 25 sortimente de sare din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricata/distribuita de 16 agenti economici, cu gramajul cuprins intre 90 g si 1000 g, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.
Studiul privind calitatea sarii face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
Au fost analizate sortimente de sare fabricate/distribuite de catre: Societatea Nationala a Sarii Salrom – Salina Cacica Suceava, Societatea Nationala a Sarii Salrom – Salina Targu Ocna, Societatea Nationala a Sarii Salrom – Salina Slanic Prahova, SC Astron SRL, SC Pirifan Distribution SRL, SC Marathon Distribution Group SRL, SC Defne Selos SRL, SC Melaz Trading Company SRL, SC SanoVita SRL, SC Compania Indiilor Orientale Prod SRL, SC Kamis Condimente SRL, SC Kotanyi – Austria, SC Benten Medical SRL, SC Romania Hypermarche SA, SC Solaris Plant SRL si SC Bio Logistic&Distribution Partener SRL. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Sarea neiodata are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), in timp ce la sarea iodata termenul de valabilitate variaza intre 1 an si 20 de ani, in functie de substantele chimice adaugate in procesul de iodare a sarii. In concluzie, aceste variatii ale termenului de valabilitate demonstreaza toxicitatea sarii iodate, data de substantele chimice adaugate in procesul de iodare a sarii.
Analiza ingredientelor si aditivi alimentari
In procesul industrial de iodare a sarii se folosesc urmatoarele substante chimice: iod, iodat de potasiu, iodura de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu, ferocianura de potasiu. Din analizarea sortimentelor de sare a reiesit ca in procesul de iodare a sarii substantele mentionate mai sus se regasesc dupa cum urmeaza:
- La 52% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodatul de potasiu;
- La 40% din tipurile de sare analizate s-a folosit ferocianura de potasiu;
- La 36% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodul;
- La 32% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonatul de sodiu;
- La 28% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodura de potasiu;
- La 4% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonat de magneziu;
In cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substante si aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: iod, iodat de potasiu, iodura de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu si ferocianura de potasiu.
“Sarea, din pacate, a fost transformata dintr-un condiment folosit zilnic in alimentatia noastra intr-un medicament printr-o masura legala intrata in vigoare in anul 2002. Sarea iodata ar trebui sa fie exceptia si nu regula. Nu putem pleca, in aplicarea acestei masuri de aditivare obligatorie a sarii, de la premisa ca toti cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covarsitoare a consumatorilor nu realizeaza pericolele la care se expun prin consumarea zilnica a sarii iodate. Administrarea sarii iodate in alimentatie trebuie realizata numai in baza unei retete prescrise de catre medicul endocrinolog. Avand in vedere ca se incalca un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicitam eliminarea restrictiei legale de comercializare a sarii neiodate in micile si marile structuri comerciale.”- Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Consumul de sare iodata: Efecte asupra sanatatii
Consumul de sare iodata are efecte negative asupra organismului uman, dintre care cele mai grave sunt urmatoarele :
– suprasolicitarea rinichilor si a altor organe interne;
- disfunctii tiroidiene la persoanele sensibile;
– incetinirea proceselor metabolice si aparitia obezitatii;
– slabirea sistemului imunitar;
- cancer de tiroida, in special cancerul papilar
- senzatii permanente de cald (ce au ca efect intoleranta la cald)
– tulburari ale somnului, hipertensiune, anxietate si nervozitate;
- tireotoxicoza
Foto main: Flickr
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară