Ceaiul a fost consumat timp de mii de ani, in special in China, unde era considerat, inca din Antichitate, ca fiind o bautura traditionala si vindecatoare, conform chinahighlights.com.
Oamenii de stiinta din prezent au studiat beneficiile pe care ceaiul le are asupra organismului. Ei au descoperit, totodata, ca ceaiul verde este cel mai sanatos dintre toate tipurile de ceaiuri si are cateva beneficii surprinzatoare asupra corpului tau. Un beneficiu la care, insa, suntem sigure ca nu te-ai gandit este ca ceaiul verde reprezinta o alternativa perfecta la tratamentele cosmetice scumpe. Acest articol contine cateva informatii detaliate uimitoare cu ajutorul carora vei invata sa folosesti ceaiul verde in scopuri de infrumusetare.
Iar vestile bune nu se incheie aici: daca vrei sa incerci ceaiul verde, nu mai esti nevoita, ca pe vremuri, sa colinzi magazinele specializate in vanzarea unor astfel de produse. Pe internet exista si magazine online unde poti comanda astfel de tipuri de ceai verde, de la cel japonez, la cel din flori hawaiiene. Practic, zeci de posibilitati iti stau la indemana si suntem sigure ca cel putin cateva dintre ele se vor potrivi de minune gusturilor tale.
Iata ce au demonstrat studiile si ce efecte are ceaiul verde asupra organismului:
1. Ceaiul verde contine compusi bioactivi care imbunatatesc starea generala de sanatate
Ceaiul verde contine polifenoli, care functioneaza in organism ca antioxidanti foarte puternici si eficienti. Acesti compusi impiedica formarea radicalilor liberi in organism, cunoscuti pentru rolul lor in imbatranirea prematura si in declansarea foarte multor boli.
Unul dintre cei mai puternici compusi care se regasesc in ceaiul verde este polifenolul EGCG, cu ajutorul caruia specialistii au reusit tratarea multor afectiuni si care este foarte util in reducerea reactiilor alergice la polen, dupa cum a demonstrat un studiu japonez citat de springer.com.
2. Ceaiul verde imbunatateste functionarea cerebrala si, prin urmare, inteligenta
Ceaiul verde contine cafeina in cantitati optime pentru organism. Cafeina blocheaza un neurotransmitator inhibitor numit adenozina, fapt ce stimuleaza functionarea neuronala si eliberarea in organism a neurotransmitatorilor precum dopamina si norepinefrina.
Cafeina din ceaiul verde imbunatateste, astfel, capacitatea de concentrare, atentia, timpul de reactie la stimuli si memoria. Totodata, ceaiul verde contine si L-teanina, un aminoacid natural care imbunatateste si mai mult memoria, timpul de reactie si capacitatea de concentrare.
3. Ceaiul verde accelereaza arderea grasimilor si imbunatateste performantele fizice
Ceaiul verde accelereaza arderea grasimilor si este recomandat de majoritatea medicilor nutritionisti persoanelor care isi doresc sa slabeasca in mod sanatos.
Spre exemplu, un studiu a demonstrat ca ceaiul verde a generat un consum de energie din partea organismului mai mare cu 4% decat in mod normal. Un alt studiu a aratat ca oxidarea grasimilor in organism a crescut cu 17%, fapt ce poate genera arderea acestora si accelerarea procesului de slabire.
Totodata, in doua studii separate, citate de wiley.com si de nih.gov, cafeina a crescut performantele fizice ale subiectilor cu 11-12%.
4. Antioxidantii din ceaiul verde scad riscul aparitiei unor tipuri de cancer
Este cunoscut faptul ca deteriorarea oxidativa contribuie la aparitia cancerului, iar antioxidantii ajuta la prevenirea aparitiei unei astfel de boli extrem de periculoase, conform nih.gov.
Ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti. O meta-analiza a unor studii observationale a demonstrat ca femeile care beau foarte mult ceai verde sunt cu 22% mai putin predispuse sa se imbolnaveasca de cancer la san.
Un studiu citat de oxfordjournals.org a aratat ca barbatii care beau ceai verde sunt cu 48% mai putin predispusi sa dezvolte cancer la prostata, iar un alt studiu asupra a 69.710 femei din China a demonstrat ca bautorii de ceai verde sunt cu 57% mai putin predispusi sa se imbolnaveasca de cancer colorectal.
5. Ceaiul verde combate efectele imbatranirii creierului la varste inaintate
Ceaiul verde ajuta la prevenirea aparitiei bolilor Alzheimer si Parkinson, noteaza springer.com. Datorita efectelor de protectie pe care le are asupra neuronilor, ceaiul verde este recomandat cu insistenta persoanelor in varsta.
6. Ceaiul verde ucide bacteriile si imbunatateste sanatatea dentara
Ceaiul verde are capacitatea de a ucide foarte multe bacterii, conform wiley.com, si scade, astfel, riscul aparitiei unor infectii in organism. Spre exemplu, Streptococcus mutans este una dintre cele mai nocive bacterii din cavitatea bucala si contribuie la aparitia cariilor si la caderea dintilor. Studiile au demonstrat, insa, ca ceaiul verde inhiba dezvoltarea unei astfel de bacterii.
7. Ceaiul verde scade riscul imbolnavirii de diabet de tip II
Diabetul de tip II este o boala care afecteaza peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume. Studiile au aratat, insa, ca ceaiul verde creste sensibilitatea la insulina si reduce nivelul zaharului din sange.
Un studiu japonez a demonstrat, totodata, ca persoanele care beau foarte mult ceai verde sunt cu 42% mai putin predispuse sa se imbolnaveasca de aceasta forma de diabet. In plus, conform unui rezumat pe marginea a sapte studii pentru care au colaborat 286.701 subiecti, persoanele care beau ceai verde sunt cu 18% mai putin predispuse la diabetul de tip II.
8. Ceaiul verde scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare, printre care se afla si atacurile de cord si atacurile cerebrale, reprezinta principala cauza a deceselor la nivel mondial, noteaza who.int.
Studiile au demonstrat, insa, ca ceaiul verde poate duce la diminuarea principalilor factori de risc responsabili pentru aparitia unor astfel de boli, precum nivelul general al colesterolului, colesterolul LDL si trigliceridele. Nu este de mirare faptul ca bautorii de ceai verde sunt cu 31% mai putin predispusi sa dezvolte boli cardiovasculare.
Iti place ceaiul verde? Cat de des bei ceai verde si care sunt motivele tale?
Foto: unsplash.com, pixabay.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri