IN ACEST ARTICOL:
Tiroidectomia implica efectuarea unei incizii deasupra sternului si o ablatie chirurgicala a unei parti sau a totalitatii glandei tiroide, in functie de gravitate optandu-se pentru tiroidectomie partiala, subtotala sau totala.

Refacerea postoperatorie este in general usoara. In cazul tiroidectomiei totale, este foarte important ca pacientul sa urmeze tratamentul permanent cu hormoni tiroidieni de sinteza, si asta pentru ca tiroida face parte din categoria organelor a caror functie o putem substitui prin administrarea de medicamente. Daca vorbim despre un nodul, se va lua o proba din acesta si se va analiza prin citopunctie, urmand ca, in cazul in care acesta este malign, sa se recurga, in majoritatea cazurilor, la scoaterea in intregime a glandei.

Ce riscuri implica tiroidectomia

Ca orice interventie chirurgicala, tiroidectomia implica anumite riscuri, precum hemoragia postoperatorie sau infectia plagii. Alte complicatii ale operatiei de tiroida sunt cele care privesc lezarea nervilor de la nivelul gatului si a paratiroidelor, glande ce regleaza metabolismul calciului si al fosforului.

Ca urmare a sectionarii nervilor se poate ajunge la pierderea partiala a vocii, precum si la raguseala permanenta sau temporara. Lezarea glandelor paratiroide poate se poate face direct sau indirect (prin afectarea vaselor sanguine ce iriga glandele paratiroide), si are drept consecinta hipoparatiroidismul tranzitor sau permanent, lezarea uni- sau bilaterala a nervilor recurenti, cu afectarea vorbirii, tranzitorie sau permanenta, hematom si insuficienta tiroidiana, a carei intensitate depinde de cantitatea de tesut tiroidian extirpata sau de prezenta autoimunitatii. De asemenea, aceasta poate duce la scaderea nivelului de calciu din organism, producand tetanie sau spasmofilie. De cele mai multe ori, aceasta situatie este tranzitorie, paratiroidele recuperandu-si, in cele din urma, functia secretorie.

In general, aparitia acestor complicatii este foarte rara, riscul fiind mai mic de 2%. Cel mai frecvent au loc in cazul pacientilor cu timori invazive, in cazurile cu implicare a ganglionilor limfatici sau la pacientii cu gusa mare, care ajunge pana sub clavicula. Totusi, riscurile trebuie discutate in detaliu cu pacientul, pentru ca acesta sa inteleaga atat motivele operatiei, metodele alternative de tratament, precum si avantajele si dezavantajele interventiei.

Foto homepage: Alexander Raths /Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri