Exista posibilitatea prezentei SOPC la femeile care prezinta mai putin de 8 menstruatii intr-un an, crestere in greutate sau obezitate, acnee, fir de par gros, negru si crescut in zone caracteristice barbatilor si dificultati in a obtine o sarcina.
"Sindromul ovarelor polichistice se manifesta prin cicluri menstruale neregulate si anovulatorii si presupune un aspect ecografic specific al ovarelor. In aceasta afectiune nu prezenta microchisturilor ovariene este principala problema, ci tulburarile hormonale ce caracterizeaza acest sindrom", adauga dr. Andrei Cucu.
Diagnosticul chistului ovarian
Pentru a diagnostica chisturile ovariene, se pot realiza urmatoarele tipuri de teste:
1. Ecografia endovaginala: acest tip de test este cel mai bun pentru diagnosticarea chistului ovarian. Folosind o ecografie endovaginala, structura interna poate fi categorisita ca simpla (doar cu lichid), complexa (cu zone de lichid in amestec cu material solid) sau complet solida (fara lichid evident).
2. Scanarea RMN: aceasta ajuta si la clarificarea rezultatelor unei ecografii.
3. Teste ale nivelurilor hormonale: utile mai ales in diagnosticul si urmarirea tratamentului in SOPC
4. Analiza antigenului tumoral CA 125: acest test de sange cauta o substan a numita antigen CA-125, asociata cu cancerul ovarian. Este folosita pentru a determina riscul ca masa ovariana sa fie canceroasa sau inofensiva.
„Tratamentul depinde in mare masura de marimea i aspectul chistului, dar si de varsta pacientei. Daca se impune tratamentul chirurgical, in lipsa contraindicatiilor acesta trebuie sa fie de prima intentie minim-invaziv, laparoscopic. Doar astfel se poate asigura o recuperare rapida cu dureri minime si cicatrici abia vizibile”, adauga dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul Medicover.
Dr. Andrei Cucu este medic specialist in obstetrica-ginecologie, pasionat de tehnicile operatorii minim invazive – laparoscopie si histeroscopie. Detalii pe www.drcucu.ro sau https://www.facebook.com/DrAndreiCucu/.
Foto homepage: Den Rise / Shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară