Comunicat de presa
Nu numai ca tensiunea din viata de zi cu zi face pielea sa devina mai sensibila si reactiva, favorizand aparitia ridurilor si a acneei, insa persoanele stresate, au tendinta de a dezvolta obiceiuri nesanatoase de ingrijire si alimentatie. Din fericire, cu ajutorul medicului dermatolog si aplicand unele tehnici de gestionare a stresului, vom putea mentine cat mai mult timp pielea tanara si frumoasa pe care ne-o dorim. Impactul stresului asupra pielii.jpg
Atunci cand ne confruntam cu stresul este eliberat cortizolul, un hormon steroid produs de glanda suprarenala, care are un rol esential in mentinerea mai multor functii ale organismului. In cantitati prea mari, insa, acest hormon al stresului poate cauza somn cu probleme, acumularea de grasime, ingrasarea sau uscarea pielii, aparitia ridurilor sau a acneei etc.
“Atunci cand o persoana este stresata, nivelul hormonului de stres al organismului – cortisol – creste. In prima faza acest lucru determina o crestere a productiei de sebum, ceea ce poate favoriza aparitia unui ten gras, a acneei sau a altor probleme legate de piele. Sa nu uitam nici ca sub influenta stresului suntem predispusi la a adopta obiceiuri nocive, care afecteaza pielea, cum ar fi scarpinatul sau stoarcerea cosurilor, care pot duce la formarea de cicatrici permanente”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist in Dermatologie si Venerologie in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Aparitia prematura a ridurilor este un alt efect negativ asociat cu nivelul ridicat de stres. Odata eliberat, cortizolul declanseaza o crestere a zaharului din sange, ceea ce duce la aparitia unui proces numit glicare, care deterioreaza colagenul si elastina, doua proteine cu rol esential in mentinerea pielii neteda si hidratata. Tensiunea musculara constanta, de asemenea, va favoriza formarea ridurilor permanente, numite in acest caz riduri de expresie. Un alt efect al stresului asupra pielii este uscarea ei, cortizolul diminuand productia naturala a pielii de acid hialuronic, un hidratant natural. Acest fenomen deterioreaza, de asemenea, rolul de protectie a pielii, care ii permite sa mentina un nivel de hidratare optim.
„Odata compromise aceste functii ale pielii – de hidratare si de bariera, ca efect al stresului, pielea devine uscata si deteriorata. In aceasta situatie ea este mult mai permeabila, permitand unui numar mai mare de iritanti, alergeni si chiar germeni sa o penetreze, sa produca daune sau sa agraveze unele afectiuni existente. Spre exemplu, acneea rozacee poate sa devina mai rosie sau leziunile acneei mai inflamate si mai persistente. De asemenea, pot fi agravate dermatita, urticaria, psoriazisul etc.”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau.
Digestia, la randul ei, poate avea un impact direct asupra sanatatii pielii. Viata stresanta, obiceiurile alimentare nepotrivite si alimentele procesate pot cauza tulburari la toate nivelurile aparatului digestiv. Digestia neechilibrata este una dintre cauzele frecvente ale problemelor de piele, cum ar fi uscare, onctuozitate, pete si aspect tern sau, uneori, o combinatie a tuturor acestor probleme.
Starea constanta de tensiune, nervozitate poate avea si ea efecte negative asupra pielii. Atunci cand suntem supusi stresului, corpul nostru produce adrenalina, care este de ajutor daca ne aflam intr-o situatie limita, in care trebuie sa actionam imediat. In viata de zi cu zi, insa, efectele ei nu sunt benefice. Atunci cand adrenalina este prezenta, fluxul sanguin la nivelul pielii este scazut, privand pielea de nutrienti esentiali, cel mai important dintre ei fiind chiar oxigenul.
Obiceiuri benefice pentru a combate stresul
Solutia pentru a evita aceste probleme ale pielii este gestionarea stresului.
O noapte de odihna buna poate scadea nivelul de stres, iar in cazul in care eczema perturba somnul este indicata o discutie cu medicul dermatolog. Acesta ar putea recomanda un antihistaminic inainte de culcare, cu scopul de a ameliora mancarimea.
Activitatile fizice reprezinta una dintre cele mai bune solutii antistres. Fie ca este vorba despre mers pe jos, inot sau tenis de joc, exercitiile ne fac sa ne simtim mai bine in ansamblu. Problemele pielii in sine pot reprezenta, de asemenea, un factor de stres.
Unii oameni sunt atat de jenati de aspectul pielii lor, incat refuza sa discute problema cu o persoana care ii poate ajuta, ceea ce adauga mai mult stres situatiei, agravand afectiunea. Nu ezitati sa apelati la sprijinul unui medic dermatolog, care va putea sa va indrume in directia corecta pentru tratarea afectiuni care va framanta.
In cazul in care stresul este cauzat de probleme personale care tin de casatorie, familie sau loc de munca, ar putea fi luata in calcul discutia cu un consilier sau terapeut. Uneori, doar vorbind despre problemele care ne framanta ne putem ameliora starea de spirit, efectele fiind vizibile deseori si la exterior, pe pielea noastra.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară