Tu stii care sunt drepturile si obligatiile tale ca pacient?
Inainte de toate trebuie sa stii cand sa mergi la medic. Spre exemplu de doua ori pe an este recomandat sa faci analizele uzuale, de sange, urina si fecale. Inaintea acestor analize nu trebuie sa mananci timp de 24 de ore si in ultimele 12 ore sa nu consumi lichide.
Un alt exemplu ar fi vizita la ginecolog, daca esti femeie. Aceasta este recomandat sa se faca la aproximativ 5 zile dupa terminarea menstruatiei. Daca ai insa o patologie te prezinti la medic pentru a afla despre ce este vorba, urmand ca urmatoarele vizite sa le efectuezi dupa cerintele acestuia.
Care sunt drepturile tale ca pacient?
TU esti important! Astfel, ca pacient la o clinica, un spital sau dispensar ai anumite drepturi:
- Sa primesti o ingrijire de buna calitate. Ai dreptul sa discuti cu medicul acest aspect daca ceva te nemultumeste.
- Ai dreptul sa fii tratat cu politete, respect si consideratie, indiferent de motivul vizitei, afectiunii pe care o ai etc.
- Ai dreptul la intimitate si confidentialitate. Ttrebuie sa ai posibilitatea de a vorbi intre patru ochi cu medicul, indiferent de varsta pe care o ai (spre exemplu chiar daca esti copil, dupa ce parintii au fost interogati, medicul trebuie sa ii roage sa iasa pentru a putea discuta doar cu tine). Informatiile din fisa trebuie sa ramana doar intre tine si medic, iar daca acesta doreste sa le comunice cuiva (intr-un congres de exemplu) trebuie obligatoriu sa aiba permisiunea ta.
- Ai dreptul sa primesti informatii complete si actuale. Medicul trebuie sa se asigure ca ai inteles toate datele privind respectivul subiect, iar daca ceva este neclar trebuie sa intrebi.
- Ai dreptul sa iei propriile decizii. Dupa o completa informare pe care medicul ti-a oferit-o ai dreptul sa stii ce urmeaza sa ti se intample, sa ti se explice analizele sau tratamentul care urmeaza si de asemenea ai dreptul sa refuzi sau sa accepti ceea ce auzi, insa numai in cunostinta de cauza, dupa o informare corecta. Ai dreptul sa refuzi un tratament sau o analiza daca aceasta, din motive clare, nu o doresti.
- Ai dreptul sa intrebi. De fiecare data cand ceva este neclar trebuie sa intrebi, iar medicul are obligatia de a-ti raspunde complet si corect, pe intelesul tau.
- Ai dreptul sa primesti informatii despre cum iti poti proteja sanatatea intre vizitele medicale (sanatatea genitala sau a altor aparate si sisteme).
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice