Care sunt obligatiile tale ca pacient?
Din pacate majoitatea pacientilor isi cer drepturile, dar nu isi respecta obligatiile. De ce spun aceasta? Pentru ca pacientul este obligat sa se intereseze si singur de sanatatea sa, dupa ce a fost informat intocmai. Tot el este cel care trebuie sa respecte vizitele regulate la medic pentru control, chiar daca nu prezinta nicio boala simptomatica (obligatie pe care foarte putini pacienti o respecta, ajungand adesea la medic in stadii tardive de boala).
Obligatiile pacientului:
- Sa se prezinte la medic cu regularitate pentru controalele de rutina si de fiecare data cand observa modificari in starea sa de sanatate
- Sa isi evalueze zilnic sanatatea corporala astfel: sa faca cel putin un dus pe zi, la dus sa se priveasca in oglinda sa observe aspectul pielii (roseata, pete, iritatii, bube, schimbarea culorii, vanatai etc), pozitia si dimensiunile sanilor (sa fie simetrici, sa nu prezinta modificari ale culorii pielii sau pielea sa apara cu denivelari, bube, inroseli, tumefieri, in coaja de portocala etc), daca este femeie sa isi autoexamineze zolnic sanii (cititi “Autoexaminarea sanilor”), sa se ingrijeasca atent de igiena corporala. De asemenea pacientul trebuie sa intrebe medicul despre igiena specifica pe care trebuie sa o aibe inaintea unui anumit control (de exemplu inaintea analizelor de secretii sau Papanicolau o femeie nu trebuie sa introduca in vagin nimic – tampoane - sa faca spalaturi intravaginale sau sa aiba contact sexual cu 24 de ore inainte).
- sa raspunda cinstit si complet la intrebarile medicului. Medicul poate avea nevoie de multe informatii pentru a evalua corect starea actuala de sanatate a pacientului, diagnosticul si riscurile pe viitor. Indiferent daca unele intrebari par mai delicate, pacientul trebuie sa raspunda sau macar sa intrebe medicul daca aceal raspuns chiar este important, pentru ca altfel nu ar dori sa raspunda.
- Pacientul trebuie sa intrebe medicul atunci cand nu intelege ceva
- El trebuie sa isi spuna clar dorintele, de ce anume a venit la doctor si ce vrea sa obtina (spre exemplu informatii, ajutor, alegerea unei metode contraceptive, schimbarea stilului de viata etc).
- Sa urmeze instructiunile medicului odata ce a fost de acord cu ele. Este foarte important acest aspect, spre exemplu pacientii adesea nu isi finalizeaza tratamentul antibiotic pentru ca le-a disparut simptomatologia si se simt bine, acest lucuru ducand la infectiile cronice si rezistenta ulterioara la tratament.
Este important ca pacientul sa inteleaga ca sanatatea sa nu este doar responsabilitatea medicului, ci si pe cea personala.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Tigareta electronica – metoda moderna de a renunta la fumat
Daca vorbiti mult riscati afectiuni ale coardelor vocale
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice