19 Iulie 2016 publicat în Sanatate 14 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Intalnite frecvent de la varste fragede, obiceiurile dentare gresite ale copiilor cauzeaza in cele mai multe cazuri probleme serioase pe termen lung, cum ar fi aparitia cariilor dentare, a afectiunilor gingivale, a dintilor strambi si nu numai.

Vorbirea cu interpunerea limbii

Desi unii copii pot parea foarte dragalasi cand vorbesc cu limba intre dintii, acest obicei are asupra dintilor efecte asemanatoare cu deglutia infantila.

„Fonatia (vorbirea) cu interpunerea limbii poate produce aparitia unui spatiu intre incisivii superiori si inferiori. Limba va intra si chiar si in repaus in spatiul vertical dintre dinti, aparand astfel un cerc vicios. Pentru a inlatura acesta problema si efectele va fi necesara cooperarea intre logoped si medicul ortodont”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontie.

Respiratia pe gura

Din cauza unor obstructii respiratorii isi poate face aparitia inlocuirea respiratiei nazale, normale, cu respiratia pe gura. Cea din urma are numeroase consecinte negative pentru cel mic, printre care cresterea riscului de carie deoarece gura se usuca si dintii nu mai sunt protejati de substantele benefice din saliva, cresterea riscului de infectii respiratorii deoarece aerul rece ajunge direct la amigdale si plamani, oxigenarea deficitara a intregului organism cu efecte asupra capacitatii de concentrare, atentiei si memoriei, deformarea maxilarelor si impingerea dintilor in fata, datorita presiunii exercitate de obraji.

Roaderea unghiilor, creioanelor

Intalnit la unii copii in timpul concentrarii asupra altor activitati, acest obicei poate produce nu numai tocirea dintilor, dar si introducerea unor bacterii daunatoare in gura si, de aici, in intregul organism. Reducerea presiunii exercitate de mediu, mai ales scolar, poate ajuta copilul sa renunte la acest mod de exprimare a stresului.

Roaderea creionului sau a pixului poate produce modificarea asimetrica a pozitiei unor dinti, ranirea gingiei acestora si, la fel, introducere bacteriilor daunatoare in gura.

Scrasnirea dintilor

Bruxismul (scrasnirea dintilor) este un obicei intalnit din ce in ce mai frecvent si la copii, fiind o manifestare involuntara a stresului. Aceasta apare in general noaptea si produce tocirea smaltului dentar, care are o grosime si rezistenta mai mici decat la adult.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri