Tratarea dintilor inghesuiti
Daca parintii observa ca dintii celui mic sunt inghesuiti, este important sa stie ca in acest caz si dintii la varsta adulta vor fi inghesuiti de asemenea, fiind indicata purtarea aparatului dentar.
„In cazul frecvent in care maxilarele sunt prea mici fata de dimensiunea dintilor ce urmeaza sa iasa, este recomandat ca acestea sa fie largite inca de la 7 ani, cand oasele sunt mai maleabile. La o varsta mai mare va fi nevoie de extractii dentare pentru a face loc dintilor pe un maxilar prea mic, iar tratamentul va dura mai mult. In plus, este mai usor sa dirijam dintii sa erupa in pozitia corecta, decat sa ii corectam dupa ce au iesit anormal”, explica doamna doctor Mihaela Dan.
In perioada 7-12 ani, tipul de aparat dentar cel mai des folosit este cel mobil, care prezinta un surub ce va fi activat saptamanal de catre parinte pentru a largi incet-incet maxilarele. “In cele mai multe cazuri, daca dintilor li se creeaza spatiul necesar, ei vor erupe in pozitie corecta. Chiar daca exista situatii in care acestia erup in pozitii anormale, un mare castig este acela ca nu va mai fi nevoie de extractia unor dinti permanenti”, a completat doamna doctor.
Un alt tip de aparat este cel functional, folosit in inghesurile minore, asociate si cu decalaje de pozitionare a maxilarelor unul in raport cu celalalt, avand si rolul de a impiedica practicarea unor obiceiuri daunatoare ca sugerea degetului, roaderea unghiilor etc. Mai rar se poate folosi aparatul dentar fix partial (lipit pe 6 dinti).
Dupa varsta de 12 ani, aparatele mobile si cele functionale sunt mult mai rar folosite, deoarece isi pierd eficienta. Inghesuirile dentare netratate pana la acesta varsta se trateaza cu aparat dentar fix cu bracketuri metalice, ceramice sau de safir.
***
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn