IN ACEST ARTICOL:
Candidoza reprezinta o afectiune genitala cu care fiecare femeie se va confrunta la un moment dat, fie ca va avea o simptomatologie usoara sau una mai grava care o va determina sa se prezinte la medic. Aceasta infectie se produce datorita agresiunii pe care o exercita la nivelul mucoasei vulvo-vaginale o ciuperca cu numele de Candida Albicans.

Peste 75% din femei sufera de aceasta afectiune si in multe cazuri nu este usor de vindecat. De asemenea si barbatii pot avea aceasta afectiune, insa de cele mai multe ori la ei nu este simptomatica (pot avea aceasta infectie fara sa simta vreo jena si fara sa apara vreun semn ce ar putea indica prezenta candidozei, tocmai de aceea in multe cazuri candidoza este transmisa sexual, facand parte din BTS – ei pot avea secretii uretrale anormale sau jena la urinare).

Ce trebuie sa stii despre Candida albicans si cum se produce candidoza

Aceasta ciuperca traieste in mod normal la nivel genital facand parte din flora normala vulvo-vaginala a femeii. Aceasta flora ce cuprinde germeni bacterieni si fungici este deosebit de importanta pentru sanatatea genitala a femeii, cu ajutorul acesteia si prin pH-ul acid specific local mucoasa vaginala se apara de factorii agreosori externi care ar putea determina diverse boli la acest nivel. Atunci cand acest pH este afectat si dezechilibrul florei vaginale este perturbat, bacteriile si ciupercile cu potential patogen se pot inmulti mai mult decat este necesar si produc o agresiune.

Asa se intampla si cu Candida, care se inmulteste excesiv in anumite conditii si provoaca boala numita candidoza. Este evident ca daca flora vaginala este perturbata, pH-ul sufera modificari si in plus fata de inmultirea bacteriilor si ciupercilor locale cu potential patogen, rolul de aparare nu mai este indeplinit si se pot asocia diverse infectii, cu coci spre exemplu, parazitoze (tricomonaza) etc. In concluzie o candidoza netratata si neglijata de la o zi la alta se poate complica astfel incat vindecarea ei sa fie posibila dupa luni de tratament. In afara florei vaginale vulva prezinta de asemenea o serie de bacterii care traiesc in mod normal la suprafata pielii si care in anumite conditii se pot inmulti exagerat, declansand infectii locale care se pot asocia candidozei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. De ce sunt administrate vaccinurile la o varsta atat de frageda? | Intrebari frecvente Cum să pregătești imunitatea copiilor care intră în colectivitate în această toamnă

Care sunt cauzele candidozei?

Cauzele candidozei sunt multiple si difera de la o femeie la alta, de la un organism la altul. Unele femei sunt sensibile la anumite cauze, altele nu. Cele mai frecvente cauze implicate in aparitia candidozei sunt:
- administrarea de antibiotice cu spectru larg care afecteaza si flora vaginala, producandu-i un dezechilibru ce se manifesta printr-o candidoza;
- scaderea imunitatii organismului: anemie, raceli frecvente, o infectie cronica sau acuta, diabet netratat etc.
- actul sexual neprotejat. Avand in vedere ca aceasta boala poate sa apara si la barbati, prin intermediul unui act sexual neprotejat femeile pot dezvolta candidoza;
- Anumite dezechilibre psihice, in special depresia sau anxietatea pot favoriza aparitia candidozei prin afectarea generala a imunitatii organismului;
- Persoanele cu imunosupresie (la care sistemul imunitar are un nivel de activitate foarte scazut), cu boli care afecteaza direct sau indirect sistemul imunitar, cum ar fi SIDA, cele care fac tratament cu citostatice, persoanele tratate cu corticosteroizi etc.
- dietele bogate in carbohidrati (paine, cartofi, pizza, paste) si zahar (miere, sirop de artar, zahar, fructoza, sirop de porumb), produse alimentare pe baza de drojdie (paine lasata la fermentat, vitamina B in stare naturala, fructe uscate, pepeni, fructe congelate sau conservate), bauturi (vinul si berea) sau produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeala (ciuperci, branza, sos de soia, smantana, lapte batut, otet, mustar, sos picant de rosii sau ciuperci, condimente si mirodenii)
- transformari hormonale - datorate pilulelor contraceptive, menstruatiei, sarcinii, nasterii;
- Purtarea pantalonilor stransi si a lenjeriei sintetice;
- o toaleta vaginala inadecvata - sapunuri dure, spalarea zonei genitale din spate in fata (zona anala contine foarte multe bacterii cu potential patogen si tocmai de aceea este indicata ca igiena la nivel local sa se faca din fata in spate). De asemenea dusurile vaginale dese (spalaturile intravaginale) nu sunt indicate si predispun la aparitia tulburarilor florei vaginale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri