Mitul numarul 3: Machiajul cauzeaza acneea
Nu exista studii care sa indice clar faptul ca machiajul poate cauza acnee. Produsele de machiaj sunt realizate tocmai pentru a ramane pe partea superioara a pielii; ele nu sunt absorbite in pori si nici nu cauzeaza probleme, cum ar putea face spre exemplu cremele hidratante grase, emoliente. In schimb, acneea poate aparea daca este sarit seara procesul de demachiere, iar machiajul ramane pe ten chiar si pe timp de noapte.
Mitul numarul 4: pielea ar trebui sa se simta stramta dupa spalare
Daca tenul nu are o senzatie de proaspat si suplu dupa spalare, acest lucru inseamna ca a fost folosit un produs care este mult prea dur cu pielea. Produsele prea dure cu tenul priveaza pielea de uleiuri naturale si, in consecinta, pot fi evidentiate ridurile, iar in unele cazuri se poate declansa un episod de acnee, deoarece glandele sebacee vor secreta sebum in exces in aceste situatii.
Mitul numarul 5: Daca tenul este curatat des, acneea va disparea
Aceasta este una dintre cele mai comune mituri cu privire la acnee. "Din pacate, insa, demachierea frecventa, folosind o presiune prea mare, sau supraexfolierea pielii nu vor face decat sa agraveze problema. Tenul acneic are nevoie de fapt, de un nivel mic sau mediu de sebum pentru a se proteja. Persoanele care "trateaza" pielea grasa cu produse pe baza de alcool adesea observa ca in final pielea ramane deshidratata, iritata, sensibilizata si chiar mai grasa decat era la inceput", explica domnul doctor Laurentiu
Vladau.
Bacteriile cauzatoare de acnee se afla mai adanc in foliculi sub piele, astfel ca spalarea tenului la suprafata nu va face ca afectiunea sa dispara. Pielea acneica are nevoie de produse care contin acid salicilic, pentru a curata profund si indeparta impuritatile de la suprafata sau de peroxid de benzoil, care are efect antibacterian.
Mitul numarul 6: Apa calda deschide porii, iar apa rece ii inchide
Porii nu sunt sensibili la temperatura. Apa fierbinte duce la vasodilatatie si ulterior la edematiere ("umflare") temporara a pielii. Acest lucru face porii, sau orificiile de deschidere a glandelor sebacee, mai dilatati si
vizibili. In cazul apei reci, efectul este invers. Aceste procese dureaza secunde sau minute si nu au semnificatie majora asupra caracteristicilor pielii.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural