Folosirea atei dentare
30% din suprafetele dentare se afla intre dinti, iar periuta dentara nu reuseste sa le curete, astfel ca pentru eficienta maxima este recomandata folosirea zilnica a atei dentare. Cele mai multe carii apar “intre dinti”, ceea ce le face sa devina vizibile foarte tarziu, cand sunt destul de aproape de nerv. Controlul stomatologic periodic ajuta la descoperirea lor inainte de a deveni sensibile la dulce, acru, rece si, mai ales, inainte de a aparea complicatii precum necroza si gangrena dentara, parodontita apicala si abcesul dentar.
Tehnica de periaj
Din pacate, realizarea periajului dentar de doua ori pe zi nu este de ajuns pentru a tine cariile deoparte, fiind esential ca aceasta procedura sa fie realizata si corect. Nu numai ca periajul orizontal sau vertical nu reuseste sa curete bine dintii, insa aceasta procedura traumatizeaza gingia. Tehnica eficienta presupune aplicarea periutei in unghi de 45 grade, jumatate pe gingie si jumatate pe dinte, si efectuarea unor miscari de rotatie dinspre gingie spre dinte, cu arcadele indepartate, nu cu dintii stransi.
Refluxul gastro-esofagian
Desi refluxul gastro-esofagian este intalnit relativ rar, persoanele care se confrunta cu aceasta problema sunt mai predispuse la aparitia cariilor deoarece acizii ajunsi din stomac in cavitatea bucala erodeaza smaltul dentar.
Asadar, daca doriti sa tineti cariile la distanta, luati in calcul si acesti factori aparent nesemnificativi, dar care pot influenta decisiv sanatatea noastra dentara. Perierea zilnica a dintilor va aduce rezultatele pe care le dorim atunci cand este sustinuta si de o alimentatie corespunzatoare, tratament ortodontic (daca este necesar), folosirea unei paste de dinti cu fluor si, bineinteles, vizita regulata la medicul stomatolog.
Clinica Orto-Implant Expert
www.ortoimplant.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară