Semintele au crescut in popularitate in ultimii ani, mai ales dupa ce au fost incluse pe lista super alimentelor si si-au facut loc in gustarile noastre. De obicei, le intalnim in preparatele fainoase sau in batoanele cu cereale, insa poti profita la maximum de efectele lor benefice daca le faci parte din dieta ta zilnica si inveti sa le consumi si in alte preparate sau crude.
Semintele sunt bogate in fibre, acizi omega-3, vitamina E si grasimi monosaturate si, consumate corect, ne ajuta sa tinem la distanta kilogramele in plus si problemele de sanatate, mai ales cele ale sistemului cardiac si digestiv. Cel mai bine este sa le consumi crude, pentru ca asa ai garantia ca beneficiezi de toate mineralele si proteinele lor.
Si ca sa te convingem pe deplin de efectele lor miraculoase si sa le consumi mai des, ti-am pregatit o lista cu cele mai bune tipuri de seminte pe care sa incepi sa le mananci zilnic:
Sunt foarte populare si recomandate de toti nutritionistii pentru efectele lor miraculoase. Nu e de mirare ca au fost declarate super alimentul anului, iar cei care consuma in mod regulat seminte de chia s-au convins deja ca au beneficii incontestabile. Pentru a le pregati pentru consum, trebuie sa le inmoi in apa. Cand capata o textura usor gelatinoasa, le poti folosi atat in deserturi, precum budinci, sau amestecate cu iaurt, dar si in salate sau drept garnitura.
Semintele de dovleac sunt un remediu foarte bun pentru un sistem imunitar slabit, iar antioxidantii pe care ii contin lupta impotriva imbatranirii premature a organismului. Sunt bogate in vitamina B, fier, magneziu, zinc si proteine, dar ceea ce le face cu adevarat speciale este un aminoacid numit triptofan, care ajuta la reducerea anxietatii. De asemenea, iti regleaza nivelul colesterolului si le poti consuma simple, in salate, in supe creme sau in garniturile de legume.
Semintele de floarea soarelui sunt, de multe ori, subestimate, insa nu pe buna dreptate. Sunt o sursa excelenta de vitamina B si E, au acizi grasi si antioxidanti care ajuta la mentinerea unei pieli sanatoase, a unui par frumos si iti intaresc unghiile. Semintele de floarea soarelui sunt recomandate si in diete, pentru ca au proteine si fibre care te ajuta sa scapi de senzatia de foame. Le poti consuma ca atare, dar este bine sa le mananci crude si nesarate, pentru a profita din plin de proprietatile lor.
Semintele de susan sunt bogate in calciu, magneziu, fier, vitamina B1, fosfor si zinc, iar ceea ce nu stiai despre ele este ca au o structura chimica unica. Asiaticii le-au inclus in multe preparate din bucataria lor, iar uleiul si faina de susan sunt perfecte pentru cei care incearca sa elimine produsele nocive sau alergene din dieta lor. Semintele de susan ajuta la scaderea tensiunii arteriale si protejeaza ficatul. Femeile care le consuma des pot observa si o ameliorare a simptomelor premenstruale, scrie Reader’s Digest.
Semintele de canepa contin o lista impresionanta de minerale, vitamine, uleiuri si acizi omega-3 si omega-6. Un studiu al cercetatorilor canadieni a descoperit ca semintele de canepa au o concentratie de aminoacizi mai mare decat alte alimente din natura, precum granele, nucile sau legumele. De altfel, ele contin 10 aminoacizi esentiali si sunt compuse in proportie de 30% din proteine, asa ca sunt recomandate mai ales persoanelor care vor sa isi creasca masa musculara si sa scape de grasime.
Semintele de in sunt cultivate de sute de ani, dar abia recent au inceput sa fie consumate ca atare in mod regulat. Semintele de in sunt bogate in fibre solubile, acizi grasi omega-3 si vitamine si sunt benefice pentru sanatatea creierului, dar si a ochilor, pentru ca reduc riscul bolilor de vedere cauzate de inaintarea in varsta. De asemenea, sunt foarte satioase, asa ca este recomandat sa le consumi si cand tii dieta.
Semintele sunt cea mai buna alegere pentru o gustare intre mese. Un pumn mic de seminte este suficient pentru a-ti lua doza de proteine, vitamine si minerale de care ai nevoie zilnic, de a-ti imbunatati nivelul de energie si starea de sanatate si de a te simti mereu in forma. Incearca-le si te vei convinge singura de efectele lor benefice.
Sursa foto: Shutterstock, Copyright: RossHelen
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice