Informatiile si articolele despre endometrioza au fost si sunt inca foarte putine, deseori incomplete si incorecte in media online din Romania. Tocmai de aceea, pacientele au ales fie sa isi duca lupta in tacere, fie sa se revolte impotriva unor teorii deloc sustinute care asociau endometrioza cu neacceptarea sau neiubirea, in toate formele ei, aruncand asupra lor un stigmat nemeritat.
Si, pentru ca aceste teorii nu sunt decat pure speculatii, iata mai jos un amplu interviu cu dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrica ginecologica, cu supraspecializare in chirurgie ginecologica, cu o vasta experienta in ceea ce priveste cazurile de endometrioza.Asociata de cei mai multi cu sfera ginecologica, endometrioza (descrisa in linii mari ca o afectiune in care tesutul similar mucoasei uterine se gaseste in alte parti ale corpului) este mult mai grava si mai complexa decat ar vrea unele tabloide sa o incadreze. Deseori, are o simptomatologie complicata si repercursiuni grave asupra tuturor organelor pelvine, inclusiv colon sau vezica urinara. Ba mai mult, putini stiu ca formele grave de endometrioza afecteaza plamanii sau chiar creierul.
Asadar, iata mai jos informatii detaliate despre simptomele bolii, cum ar trebui sa decurga vizita la ginecolog atunci cand o femeie este suspecta de endometrioza, cat de mult ajuta interventia chirurgicala, care este legislatia altor tari cu privire la aceasta afectiune, unde se situeaza Romania in acest context si multe alte informatii utile.
1) Marina Rasnoveanu: Care sunt simptomele specifice endometriozei si care ar trebui sa fie parcursul femeii care crede ca s-ar putea confrunta cu asta? Se adreseaza unui medic ginecolog, iar acesta ce anume ar trebui sa aiba in vedere? Va intreb pentru ca nu multi ginecologi sunt astazi specializati in endometrioza si trateaza, poate, cu superficialitate aceasta boala.
Dr. Voicu Simedrea: Pacienta trebuie avertizata ca durerea menstruala sau durerea cronica pelvina, care dureaza mai mult de 6 luni si care are o intensitate suficient de mare incat sa oblige pacienta la tratament antalgic sau la intreruperea activitatilor cotidiene, nu este normala.
Indiferent ce i se va spune la consultul medical, in masura in care acest consult nu o satisface, ea va trebui sa ceara alte pareri pana cand cineva suficient de instruit si perspicace va gasi cauza acestei dureri.
In contextul durerii cronice pelvine, aproximativ 70% dintre cazuri prezinta endometrioza.
In ceea ce priveste protocolul ideal in endometrioza, pacienta trebuie sa se prezinte cat mai devreme la medicul specialist de obstetrica ginecologie, in momentul in care acuza dureri cu intensitate peste medie, dureri menstruale care, ulterior, pot deveni continue, se pot manifesta si in momentul ovulatiei sau pot aparea simptome digestive in stadiile mai avansate ale bolii: constipatie, durere, durere la defecatie.
De asemenea, mai pot aparea sacralgia (durerea pe noada), dispareunia (durerea la actul sexual), simptome urinare (senzatie de urinare frecventa, urinarea nocturna).
Medicul specialist de obstetrica ginecologie va trebui sa aloce suficient timp pentru ca acestea sunt paciente cu nevoi speciale, un istoric incarcat, iar anamneza trebuie sa fie detaliata si exhaustiva.
Odata ce anamneza este facuta, iar medicul este orientat spre un posibil diagnostic, va avea loc si consultul ginecologic: examenul cu valve, unde se vizualizeaza peretii vaginali si colul, urmarindu-se existenta unor implanuri endometriozice la nivelul peretilor vaginali.
Tuseul vaginal poate depista noduli rectovaginali, noduli la nivelul ligamentelor utero sacrate, poate aprecia gradul mobilitatii uterului, poate depista noduli vezico-uterini si poate identifica sediul leziunilor care genereaza durerile acuzate de paciente.
Consecutiv examenului clinic, medicul trebuie sa realizeze o ecografie transvaginala avizata, care sa se desfasoare dupa un protocol bine stabilit: medicul va evalua, pe langa aspectul uterului (si aici intereseaza cu precadere o varietate a endometriozei, si anume adenomioza), si anexele (ovare, trompe) si prezenta unor eventuale chiste endometriozice, aderente intre anexe si organe invecinate.
Dincolo de evaluarea anexelor, medicul trebuie sa evalueze septul recto vaginal pentru depistarea eventualilor noduli rectovaginali, sa vada daca exista aderente intre fata posterioara a uterului si restul viscerelor, iar daca uterul face corp comun cu organele viscerale demonstreaza exista unor importante aderente in pelvis. Bineinteles, se evalueaza eventualele leziuni adiacente de la nivelul intestinului, rect, sigma etc.
Daca dupa acest examen ecografic, pacienta este incadrata in stadiile 3, 4 de boala, se impune efectuarea unor investigatii suplimentare: RMN de pelvis (dupa un protocol dedicate endometriozei, cu instilare de gel in rect si vagin pentru evidentierea septului recto vaginal), investigatie care trebuie interpretata de un radiologic special instruit in endometrioza. Aici vreau sa subliniez faptul ca este foarte importanta colaborarea mea cu radiologii pentru ca doar astfel se evalueaza corect leziunile extra pelvine, pelvine si tot acest tablou poate da prognosticul bolii. Doar astfel putem informa corect pacientul inaintea operatiei, cu privire la extinderea leziunilor, respectiv dificultatea interventiei, rata complicatiei, rata recidivei, iar pacientul isi poate modela expectantele in functie de situatie.
Apoi, daca leziunile sunt foarte avansate si se presupune existenta unei stenoze intestinale, radiologul (deci, atentie, nu ginecologul), va indica o investigatie complementara care se numeste Hidro Colono CT, singura care poate evalua gradul stenozei intestinale. Daca leziunile la nivelul intestinului devin stenotice, indiferent de simptomatologia dureroasa, pacienta are o indicatie absoluta pentru chirurgie.
Odata ce pacienta a fost astfel investigata, trebuie sa i se explice optiunile terapeutice, avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni. Toate acestea trebuie sa fie stabilite in tandem medic-pacient. Managementul acestei boli, dincolo de chirurgie, presupune o munca in echipa, intre ginecologi, medici de reproducere umana, endocrinologi, nutritionisti, terapeuti ai durerii, psihologi, medici de medicina naturala, acupunctura, trainer de wellness in endometrioza, medicina chineza etc.
Asadar, este foarte important ca pacientul, in functie de stadiul bolii si de necesitatile lui, sa beneficieze de cea mai avizata parere si sa i se ofere cele mai corecte solutii.
2) De cele mai multe ori, endometrioza este vazuta ca o boala strict ginecologica, care afecteaza doar organele reproducatoare: uter si ovare. Cat de complicata poate fi endometrioza, din cazurile pe care le-ati vazut si operat?
Din pacate, la ora actuala, endometrioza dezvolta forme din ce in ce mai agresive la persoane tinere, cu forme necaracteristice, cu aspecte din ce in ce mai delicate in managementul bolii.
Pacienta cu endometrioza in Romania se adreseaza unui medic de obicei in situatii limita, in cazuri disperate, neglijate multi ani, asa ca ajung in centrul nostru in ultima instanta.
Pot spune ca, din cele 300 de paciente pe care le-am evaluat in ultimii 2 ani, am operat in jur de 85, dintre care 40 au avut nevoie de interventii traumatizante si riscante (rezectii de rect, rezectii de vezica, replantari de uretere etc.). Vorbim de cazuri in care boala a depasut sfera ginecologica, iar leziunile au afectat toate organele pelvine, fiind, astfel, cu un potential risc vital.
De aceea, aceasta boala trebuie privita cu toata seriozitatea pentru ca, in multe cazuri, ea arata si se comporta ca un cancer local, in stadii avansate.
3). In cazul in care se ajunge la operatie, aceasta necesita o procedura anume, costuri suplimentare, o echipa de medici interdisciplinara sau ginecologul poate opera singur?
In cazul in care ajungem la concluzia ca este nevoie de interventia chirurgicala (adica scorul durerii este mai mult de 7 sau exista subocluzii), aceasta trebuie sa aiba loc radical, adica sa se indeparteze orice inseamna tesut endometriozic din abdomenul si pelvisul pacientei. Aici se greseste foarte mult pentru ca foarte multi colegi sunt generosi cu indicatia chirurgicala, dar foarte superficiali cu interventia in sine.
In ceea ce priveste echipa chirurgicala, aceasta trebuie sa contina neaparat un chirurg ginecolog versat, experimentat, un chirurg colorectal si un chirurg urolog.
Aceste interventii sunt deseori costisitoare pentru ca presupun o serie de materiale delicate, foarte scumpe, de unica folosinta, fara de care nu se pot realiza.
Ce trebuie sa inteleaga pacienta cu endometrioza avansata este ca, din pacate, aceasta chirurgie este scumpa si ca ar trebui sa se adreseze unui centru care poseda aceasta echipa multidisciplinara, nu doar o sectie unidisciplinara, de ginecologie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară