Dr. Voicu Simedrea: E timpul ca Romania sa nu mai neglijeze endometrioza, o boala cronica foarte grava!

27 Septembrie 2016 publicat în Sanatate 77 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cateva informatii detaliate despre simptomele endometriozei, cum ar trebui sa decurga vizita la ginecolog atunci cand o femeie este suspecta de aceasta boala, cat de mult ajuta interventia chirurgicala, care este legislatia Romaniei si a altor tari cu privire la aceasta afectiune!

4) Operatia poate rezolva situatia 100%, pacienta cu endometrioza este considerata vindecata dupa interventie?

Dr. Voicu Simedrea: Marele avantaj al operatiei este ca aduce o pacienta din stadiul 3, 4 de boala la stadiul 1, 2. Interventia nu vindeca, ci doar amelioreaza semnificativ afectiunea, urmand ca celelalte specialitati conexe, impreuna cu medicul curant sa controleze boala. Sunt paciente care reusesc sa isi controleze boala prin alimentatie si stil de viata sanatos si sunt si paciente care necesita un tratament cronic pe toata perioada vietii lor, activa hormonal.

Pacienta trebuie sa inteleaga ca si dupa operatie ramane o pacienta cronica, cu risc de recidiva. Cu cat intervalul dintre varsta ei si varsta ajungerii la menopauza este mai mare, cu atat si boala este mai agresiva, iar riscul de recidiva mai mare.

5) Exista informatii contradictorii privind endometrioza si alimentatia. In vreme ce unii medici nu cred ca exista vreo legatura, pe de alta parte, constant se initiaza studii in acest sens, in afara tarii.

Care este pozitia dv cu privire la acest aspect? Ar trebui pacienta cu endometrioza sa isi schimbe stilul alimentar sau poate chiar stilul de viata?

Personal, eu cred ca exista o stransa legatura intre obiceiurile alimentare ale pacientei cu endometrioza si evolutia bolii, agresivitatea si rata recidivei. Cel mai bun exemplu il ofera populatia afro-americana din Brazilia si SUA, acolo unde este cea mai mare incidenta de endometrioza pentru ca ei au o secretie estrogenica superioara, corelata cu obiceiurile alimentare, hrana incarcata cu hormoni etc.

Pe de alta parte, femeile africane, desi au si ele o secretie estrogenica superioara, nu fac aceasta boala (in Africa este cea mai mica incidenta a bolii) tocmai datorita alimentatiei, se crede, o dieta bogata in vegetale, alimente neprelucrate, fara aditivi etc.

Asadar, alimentatia joaca un rol crucial, iar pacienta care doreste sa controleze boala, inainte sau consecutiv operatiei, va trebui sa conlucreze strans cu un nutritionist care sa fie specializat pe dieta in endometrioza.

6) Stiu ca participati constant la diverse congrese sau intalniri pe tema endometriozei, in afara tarii. Spuneti-ne mai multe despre punctele care se ating in cadrul acestora si ar fi important de dezvoltat si la noi.

Pot spune ca in ultimii 3-4 ani am participat la toate congresele de endometrioza, mondiale si europene. Dincolo de ultimile descoperiri in domeniul cercetarii sau cele mai interesante interventii, lucrul care m-a frapat foarte mult a fost felul in care tarile evaluate social au inteles sa isi organizeze reteaua de management a bolii.

Una dintre prezentarile care m-a frapat a fost cea a unei colege din Noua Zeelanda. La o tara de numai 2 milioane de locuitori exista o intreaga retea impresionanta de manageriere a bolii. Lucru, care din punctul meu de vedere, la noi nu va exista nici peste 100 de ani.

Un alt lucru care m-a frapat la prezentarile audiate in cadrul acestor congrese a fost modul in care statul reuseste sa ajute acesti bolnavi cronici. De exemplu, in Franta, pentru bolnavii cu endometrioza se ofera 4 proceduri de reproducere umana asistata, gratis, iar operatia este gratuita.

Aici cred ca noi am avea multe de spus si de facut. Eu cred ca lucrul care trebuie implementat in Romania este infrastructura de management a bolii. Nu are rost sa vorbim despre cercetare, atat timp cat noi nu avem bine pus la punct ABC-ul in ceea ce priveste lupta pentru endometrioza.

7) EndoInstitute si, implicit, platforma de informare online www.endometrioza.ro, lansata de dv si echipa dv, lupta tocmai pentru constientizarea importantei endometriozei. Spuneti-ne mai multe despre echipa, proiect, la nivel de concept si la nivel de asteptari si proiecte viitoare.

Vazand in afara toata aceasta retea de management a bolii, de cate specialitati sunt implicate, am realizat la un moment dat ca endometrioza este o boala cronica si ca bolnavul cu endometrioza are nevoi multiple. Eu nu pot decat sa intervin si sa rezolv, in unele cazuri, o anumita problema a acestui bolnav, dar acesta nu poate fi abandonat dupa aceea.

Am organizat si debutat cu aceasta platforma, endometrioza.ro, care reuneste specialisti din diverse domenii medicale conexe, nu numai din Romania, dar care au ca numitor comun interesul pentru aceasta boala.

Ei pot asigura o asistenta online. E drept ca mare parte a lor se afla in Timisoara, dar am si colegi din Elvetia, Canada, am profesori din Austria si Germania cu care colaborez strans. Tot acest efort l-am concretizat in aceasta platforma de informare online, care sper sa fie utila pacientelor cu endometrioza din Romania, tocmai pentru a face un pic de lumina in acest domeniu. Site-ul si intreg proiectul are un rol de instruire a pacientelor, dar si a medicilor.

De altfel, in fiecare an, organizam la Timisoara o conferinta pe teme de endometrioza, la care participa sute de medici din tara. Eu sper ca, treptat, in cativa ani, lucrurile sa intre pe un fagas normal si in tara noastra, iar aceste paciente, care sunt foarte multe (undeva peste 400.000), sa nu mai fie neglijate, desconsiderate, ci dimpotriva, sa fie ajutate de societate pentru ca, pana la urma, orice o problema neglijata se amplifica.

* Un interviu de Marina Rasnoveanu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri