28 Septembrie 2016 publicat în Sanatate 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Domeniul stomatologiei nu a fost ferit de aparitia a numeroase mituri adanc inradacinate in cultura si repetate frecvent, care din pacate pot pune sanatatea orala in pericol, impiedicandu-ne sa avem parte de o ingrijire dentara corespunzatoare.
Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, aduce in discutie cele mai comune astfel de mituri stomatologice, in care a venit momentul sa nu mai credem.

„Parintii mei au parodontoza, voi mosteni si eu aceasta boala”

Conform medicului specialist, ideea ca parodontoza este o afectiune mostenita de la parinti este una gresita. „Din punct de vedere statistic, parodontopatia marginala cronica, numita si parodontoza, are doar in proportie de 8% cauza genetica, iar la 80% dintre pacienti cauza principala este igiena dentara incorecta sau inghesuirile dentare. Cu alte cuvinte, cei care folosesc o tehnica de periaj gresita, care uita de folosirea atei dentare sau care nu isi trateaza inghesuirile dentare sunt mai predispusi spre a dezvolta paradontoza, spre deosebire de cei ai caror parinti s-au confruntat cu aceasta afectiune”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

In plus, cei care fac parte din procentul mic de pacienti expusi riscului genetic pot intarzia instalarea bolii si chiar incetini evolutia ei prin intermediul controalelor stomatologice periodice, cu o ingrijire adecvata si, bineinteles, beneficiind de progresele facute in domeniu (laser, aparat cu ozon). Acelasi efect il au si tratarea inghesuirilor dentare si corectarea ocluziei (muscaturii) cu ajutorul aparatelor dentare fixe sau mobile.

„Detartrajul imi face gingiile si dintii mai sensibili”

Unele persoane evita detartrajul considerand ca acesta produce sensibilitate dentara sau zgarie smaltul, insa in realitate acest lucru nu este adevarat, deoarece ansele de detartraj au doar efectul de dislocare a depozitelor de tartru cu ajutorul ultrasunetelor, fara a afecta smaltul dentar.

„Este, intr-adevar, posibil sa apara sensibilitate in timpul detartrajului, insa aceasta se intampla doar cand incercam sa indepartam tartrul de sub nivelul gingiei, extrem de daunator. In plus, acest efect poate fi redus/indepartat prin aplicarea de spray anestezic. Sensibilitatea aparuta dupa terminarea detartrajului poate avea drept cauza acumularea de tartru in perioade indelungate de timp, fapt care produce retractia gingivala, dezgolirea radacinii si, consecutiv, parodontoza. Asadar, evitarea detartrajului periodic este cauza sensibilitatii dentare si nu procedura in sine”, spune specialistul ortodont.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri