Infertilitatea nu mai e de mult un subiect tabu in societatea noastra. Din pacate, nici unul rar intalnit, avand in vedere stilul de viata, varsta la care ne dorim pentru prima data un copil sau afectiunile ce scad fertilitatea.
Nu un subiect tabu, dar cu siguranta unul delicat, infertilitatea trebuie tratata in consecinta, cu ajutorul unor medici competenti, care sa stie exact care este traseul de urmat.
Descoperirea si tratarea cauzelor infertilitatii si apelarea la fertilizarea in vitro sunt doar cateva dintre aceste aspecte foarte importante.
Cand se incep investigatiile asociate infertilitatii, care sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia, care sunt contraindicatiile sau complicatiile ce apar in cadrul procedurilor de fertilizare in vitro si cum se abordeaza acest subiect pentru femeile care au endometrioza, o afectiune agresiva din ce in ce mai intalnita, in randurile ce urmeaza.
Citeste un interviu cu dr. Paul Pirtea, medic specialist in obstetrica-ginecologie, expert in medicina de Reproducere Umana Asistata, sef de clinica in cadrul Spitalului Universitar din Geneva.
1). Cand se incep investigatiile asociate infertilitatii in cadrul unui cuplu care isi doreste un copil?
In general, evaluarea incepe dupa un an de raporturi sexuale neprotejate, la femeile cu varsta sub 35 de ani, si dupa 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, in cazul femeilor cu varsta de sau peste 35 de ani.
Exista, insa, si situatii in care acest proces poate fi initiat mai repede, atunci cand femeia se confrunta cu menstruatii neregulate sau are un risc crescut de infertilitate, cum ar fi endometrioza, malformatii ale aparatului reproducator, un istoric de boala inflamatorie pelvina…
Este important de mentionat ca aceasta prima evaluare trebuie initiata de medicul obstetrician-ginecolog, instruit si implicat in astfel de demersuri. In etapa urmatoare, insa, cea de investigatii si tratament propriu-zis, cuplul respectiv trebuie trimis la un medic specialist in Reproducere Umana Asistata.
2). Care ar fi traseul unei paciente care doreste sa afle cauza infertilitatii sale si, bineinteles, sa o trateze, apeland, poate, si la fertilizarea in vitro?
Nici pacienta, nici medicul nu se pot gandi, nu pot initia, nu pot da sanse sau nu unei proceduri de fertilizare in vitro fara parcurgerea unui protocol bine stabilit dinainte. Cauzele infertilitatii sunt multiple, iar ele ar trebui evaluate si tratate, acolo unde este posibil, inainte.
Ambii parteneri trebuie evaluati din punct de vedere al infertilitatii: se face anamneza, examinarea fizica, se realizeaza multiple testele de diagnostic, evaluarea psihologica si emotionala, stilul de viata etc.
Toate astea, pentru a se determina cauza infertilitatii. Intr-un studiu realizat de World Health Organization, pe un esantion de 8500 de cupluri cu probleme de infertilitate, 37% erau datorate factorului de infertilitate feminin, 8% factorului masculin si 35% se impartea intre factorul feminin si masculin. Restul cuplurilor prezenta infertilitate de origine inexplicabila.
Dintre factorii care afectau cel mai des infertilitatea la femei, 25% se datorau disfunctiilor de ovulatie, 15% endometriozei, 12% aderentelor pelvine, 11% obstructiei tubare, 11% altor disfunctii tubare si 7% hiperprolactinomiei.
Asadar, fiecare dintre aceste cauze trebuie determinata inainte pentru a corecta, acolo unde se poate. Pe langa modificarile de stil de viata, se au in vedere terapia hormonala, chirurgia, inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro care, din nou, necesita o procedura si o atentie deosebita in functie de cauza infertilitatii.
3). Exista contraindicatii ale fertilizarii in vitro?
Momentan, singurele aspecte de acest fel sunt contraindicatia de sarcina si contraindicatia de a folosi tratamentele necesare sau operatia chirurgicala care ar putea sa sporeasca fertilitatea.
4). Poate fi procedura FIV ingreunata de unele afectiuni, cum este endometrioza?
Dupa cum spuneam, odata stabilite cauzele infertilitatii, protocolul trebuie sa se muleze pe acestea. In ceea ce priveste endometrioza, aceasta afectiune include mecanisme care scad fertilitatea femeii: anomalii anatomice cauzate de aderentele pelvine, daune la nivelul tesutului ovarian cauzate de endometrioame sau operatiile efectuate, producerea unor substante, cum sunt citokinele, care impiedica procesul normal de ovulatie, fertilizare si implantare.
De curand, am finalizat doua studii care au demonstrat ca, intr-adevar, atat in cazul endometriozei, cat si in cel de hidrosalpinx, patologiile din afara uterului altereaza endometrul uterin, iar caracteristicile endometriozei pot afecta anatomia optima realizarii fertilitatii in vitro. Ceea ce, uneori, duce la esec sau probleme de implantare. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26926252
Cel de-al doilea studiu a aratat ca succesul in acest context, mai ales cand pacienta este in criza de timp, dar si neagravarea starii pacientei cu endometrioza, sunt strans legate de protocoalele specifice, realizate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25311972
Totusi, trebuie mentionat faptul ca femeile cu endometrioza care se confrunta cu infertilitate au sanse bune de reusita in FIV, cu conditia ca aceste protocoale specifice sa fie respectate si aplicate corect.
Citeste continuarea interviului pe pagina urmatoare ►►
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri