IN ACEST ARTICOL:
Totul despre infertilitate si fertilizarea in vitro cu dr. Paul Pirtea, medic specialist in obstetrica-ginecologie, expert in medicina de Reproducere Umana Asistata, sef de clinica in cadrul Spitalului Universitar din Geneva.


5). In cazul endometriozei, se recomanda intai tratamentul chirurgical si apoi procedura de FIV, daca situatia o cere, sau nu este o reteta general valabila?

Deciziile de tratament sunt individualizate si iau in considerare prezentarea clinica a pacientei (de exemplu durere, infertilitate), severitatea simptomelor, stadiul bolii si localizarea ei, dorinta de a obtine o sarcina, varsta pacientei, efectele secundare ale medicamentelor, rata complicatiilor chirurgicale si costurile.

Eu consider ca endometrioza ar trebui sa fie considerata o boala cronica grava. Asadar, necesita un plan de gestionare pe tot parcursul vietii tocmai pentru a maximiza tratamentul medical aplicat si pentru a evita interventiile chirurgicale repetate.

Inaintea de inceperea tratamentului este important ca tuturor femeilor cu endometrioza sa li se realizeze un istoric medical detaliat si un examen fizic complet. Orice alta sursa de durere pelvina trebuie eliminata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar De ce sunt administrate vaccinurile la o varsta atat de frageda? | Intrebari frecvente Interviu cu Prof. Univ. Dr. Sabine Eichinger-Hasenauer: ANEMIA APLASTICĂ -o afecțiune rară, dar care poate pune viața în pericol

Asadar, planul de tratament pe care eu il recomand are in vedere severitatea durerii asociate cu endometrioza. Scopul este de a gestiona durerea pacientei prin terapie medicala cat mai mult posibil. Astfel, incercam limitarea numarului de interventii chirurgicale.

Pacientelor cu dureri moderate (de exemplu, dureri care nu cauzeaza absenteism la scoala sau locul de munca) si care la ecografii nu prezinta endometrioame, li se prescriu medicamente anti-inflamatorii si contraceptive hormonale. Acestea au un risc scazut, putine efecte secundare, ameliorand simptomele multor femei.

Pe de alta parte, pacientele care doresc sa obtina o sarcina ar trebui directionate catre specialistii in Medicina de Reproducere Umana Asistata.

6). Un cuplu isi doreste copii si incepe toate aceste demersuri. Ce nu ar trebui sa scape din vedere, cum ar trebui sa actioneze pentru a avea succes?

INTERVIU Simona Gherghe: În parentingul conștient, nu există pedepse, dar asta nu înseamnă că nu trebuie stabilite limite și reguli. Care este cel mai valoros lucru pe care vedeta TV îl oferă copiilor săi Interviu Prof. Univ. Dr. Sabine EICHINGER-HASENAUER: Ce este anemia hemolitică, de câte tipuri este și ce teste sunt necesare pentru a o identifica Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

Nu sunt eu in masura sa dau sfaturi, dar din multele cazuri pe care le-am vazut pana acum cred ca foarte importanta este atitudinea. Odata ce ai ajuns in acest punct, trebuie sa fii foarte bine organizat. Sa ai un plan pe termen scurt, unul pe termen lung si sa le urmezi indeaproape. Doctorul si doctorii cu care decizi sa mergi la drum sunt, bineinteles, foarte importanti.

Gaseste o echipa in care ai incredere, iar increderea ar trebui castigata prin detalii de genul conduita medicala, informatii, explicatii etc. si nu mai pierde timpul. Vezi ce e de facut acum, asuma-ti si esecul sau eventualele probleme de sanatate care pot ingreuna acest proces.

Nimeni nu poate garanta succesul, dar cumva prin toate actiunile noastre, ale pacientilor si ale doctorilor, cresc sansele daca toate piesele sunt puse la locul potrivit.

* Un interviu de Marina Rasnoveanu

Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament Crioprezervarea ovocitelor: un tratament modern pentru libertatea fertilității feminine Piele fermă, fără bisturiu. Proceduri minim și non-invazive care șterg ani de pe față


Foto homepage: Elena Pavlovich

Foto int: nevodka / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri