Metodele folosite in tratamentul chirurgical sunt:
- Electrocauterizarea sau diatermocoagularea - se efectueaza in general cu un bisturiu electric.
- Crioterapia reprezinta indepartarea tesutului patologic de la nivelul colului prin inghetare. Se folosesc dioxid de carbon, nitrogen sau freon in stare lichida si tesutul este distrus cu o adancime de 1-3 mm.
- Terapia cu laser este o interventie moderna ce consta in vaporizarea controlata a celulelor patogene, astfel nu se mai face local necroza si are mult mai putine efecte adverse, insa nu se recomanda pentru orice caz.
- Excizia tesutului cu ansa diametrica sau electrorezectia, metoda ce are la baza tot curentul electric, insa se poate efectua si biopsia pe zona indepartata;
- Conizatia reprezinta o interventie prin care un fragment din colul uerin este excizat. Este o metoda ce se indica leziunilor vechi, displazice sau recidivante.
- Amputatia de col: reprezinta o interventie chirurgicala radicala si se recomanda doar in cazul displaziilor asociate cu hipertrofia colului (risc canceros foarte mare sau cancer incipient).
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
5 sfaturi babesti pentru vaginul tau
Sangerarile vaginale anormale - FH
Ambalajele si... infertilitatea
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9