IN ACEST ARTICOL:
In general termenul de "rana pe col" sperie foarte multe femei. Acest raspuns psihic are in cele mai multe cazuri efecte pozitive in sensul ca determina pacienta sa vina la urmatoarele controale, sa urmeze tratamentul si totodata sa efectueze regulat controlul ginecologic de buna voie. Aceasta rana pe col reprezinta de fapt o inflamatie a unei zone din col sau a intregului col, avand la baza numeroase cauze.

Metodele folosite in tratamentul chirurgical sunt:
- Electrocauterizarea sau diatermocoagularea - se efectueaza in general cu un bisturiu electric.
- Crioterapia reprezinta indepartarea tesutului patologic de la nivelul colului prin inghetare. Se folosesc dioxid de carbon, nitrogen sau freon in stare lichida si tesutul este distrus cu o adancime de 1-3 mm.
- Terapia cu laser este o interventie moderna ce consta in vaporizarea controlata a celulelor patogene, astfel nu se mai face local necroza si are mult mai putine efecte adverse, insa nu se recomanda pentru orice caz.
- Excizia tesutului cu ansa diametrica sau electrorezectia, metoda ce are la baza tot curentul electric, insa se poate efectua si biopsia pe zona indepartata;
- Conizatia reprezinta o interventie prin care un fragment din colul uerin este excizat. Este o metoda ce se indica leziunilor vechi, displazice sau recidivante.
- Amputatia de col: reprezinta o interventie chirurgicala radicala si se recomanda doar in cazul displaziilor asociate cu hipertrofia colului (risc canceros foarte mare sau cancer incipient).

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

5 sfaturi babesti pentru vaginul tau

Sangerarile vaginale anormale - FH

Ambalajele si... infertilitatea


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri