Minoxidilul
Minoxidilul este o substanta care a fost initial folosita pentru tratarea hipertensiunii arteriale, observandu-se astfel ca unul dintre efectele adverse este cresterea excesiva a parului, din pacate nu numai la nivelul scalpului.
„Minoxidilul este folosit sub forma de solutii, lotiuni sau pentru a stimula cresterea parului in efluviul telogen sau alopecia androgenetica, cu rezultate variabile. Tratamentul se aplica pe scalp de doua ori pe zi si poate fi utilizat de catre barbati si femei. Efectul maxim se obtine dupa 16 saptamâni de tratament si aplicarea medicatiei trebuie continuata pentru a pastra efectele”, explica specialistul dermatolog.
Mezoterapia
Mezoterapia este o tehnica noua pentru tratamentul caderilor difuze ale parului precum efluviul telogen si consta in injectarea multipla a zonelor afectate cu substante stimulante, cum ar fi bepanthenol, cafeina, pentoxifilina, minoxidil etc. Eficacitatea acestei proceduri nu este inca complet elucidata deoarece lipsesc dovezi clare ca influenteaza cresterea firului de par in studii semnificative.
Implantul de par
Implantul de par ramane un tratament extrem de eficient pentru alopecia androgenetica, dar nu si pentru alte tipuri de alopecii, in special cele inflamatorii sau autoimune. „Alegerea unui tratament potrivit pentru caderea parului este recomandat sa se faca numai sub indrumarea unui medic specialist, fiind cunoscut faptul ca atunci cand este decis in situatii nepotrivite implantul de par poate implica recaderi si rezultate dezastruoase. In plus, acest tratament este costisitor si poate fi sortit esecului daca medicii nu au experienta marcata in aceasta zona foarte specializata, astfel ca este foarte important ca pacientul sa se informeze cu privire la referintele chirurgului si anii de experienta in domeniu”, recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau.
Finasterida
Acest tratament anti hormonal stopeaza evolutia alopeciei androgenetice atata timp cat este administrat prin stoparea actiunii hormonilor asupra firului de par. Nu este indicat la femei, iar la barbati poate duce la subfertilitate.
Tratamentul pentru caderea parului are la baza, asadar, identificarea corecta a cauzei care a dus la aparitia problemei. Din fericire, aceasta afectiune frecventa la barbatii si femeile de orice varsta este adesea reversibila daca sunt administrate tratamentele potrivite si daca terapia este urmata sub supravegherea unui medic specialist cu experienta in domeniu.
Foto int: suriya yapin / Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară