Cu totii ne enervam. Mania este o emotie normala pe care o experimenteaza sau a experimentat-o fiecare dintre noi si mai mult ca sigur ca in spatele ei se afla de cele mai multe ori un motiv bine intemeiat. Nici chiar Iisus Hristos nu a fost strain de acest sentiment. Insa mai nou, oamenii de stiinta sustin ca este vital pentru tine sa faci fata maniei in mod corespunzator se arata intr-un articol aparut in publicatia medicala www.webmd.com. Acest sentiment acaparator poate fi extrem de distructiv pentru sanatatea ta si mai ales pentru sanatatea inimii tale daca nu este gestionat corespunzator.
“Felul in care facem fata maniei poate face cu adevarat diferenta pentru inima”, ne avertizeaza oamenii de stiinta!
informatii via Webmd.com
“Daca ai o reactie distructiva fata de manie, creste si probabilitatea sa faci un infarct”, este de parere medicul Dave Montgomery, cardiolog la spitalul Piedmont din Atlanta. Iar acest lucru este valabil si atunci cand mania intensa te face ‘sa iei foc” sau doar sa “fumegi” in tacere, prin urmare chiar daca exprimi mania sau o tii in tine.
Nu mania obisnuita, normala este problema, vine sa precizeze si doctorul Laura Kubzansky, specialistul care a studiat in cadrul Harvard School of Public Health modul in care stresul si emotiile afecteaza bolile de inima, ci nivelul inalt al maniei. Daca le poti spune oamenilor intr-o modalitate potrivita ca esti manios, acesta este un semn bun, mai adauga cercetatorul. Totodata, cardiologul Holly S. Andersen din New York atrage atentia ca “este extrem de important ca medicii sa aiba grija de persoana pacientilor ca intreg, inclusiv de starile si vietile lor”.
Ce se intampla cu inima ta cand te enervezi
Emotiile precum mania si ostilitatea intensifica reactia ta de “lupta sau fugi”. Cand se intampla acest lucru, hormonii stresului, inclusiv adrenalina si cortizolul iti accelereaza bataile inimii si respiratia. Ai o explozie de energie. Vasele tale de sange se contracta (vasoconstrictie) si presiunea sangelui creste, iar aceste raspunsuri ale inimii fata de mania intensa sunt confirmate de cercetarile recente.
De asemenea, intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca oamenii sanatosi care sunt adesea maniosi sau ostili sunt cu 19% mai predispusi decat oamenii calmi sa dezvolte boli de inima. Din randul celor care sufereau de boli de inima, cei care de obicei erau maniosi sau ostili s-au simtit mai rau decat ceilalti.
Prin urmare, nu trebuie sa lasam mania sa preia controlul asupra noastra, ci noi asupra ei. Poate ca nu putem schimba circumstantele care au declansat-o, insa putem schimba felul in care reactionam la ea.
Citeste pe pagina urmatoare care sunt cele 4 lucruri pe care trebuie sa ti le spui cand esti manios >>
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară