Ce trebuie sa stii despre vitamina D?
Aceasta este o vitamina care se sintetizeaza din colesterol la nivelul pielii sub influenta razelor solare, spoi este transportata la rinichi unde se activeaza si merge in mucoasa intestinului subtire unde deschide canalele de calciu. Concluzionand, fara vitamina D calciul din alimente nu ar putea fi absorbit in organism. Totodata aceasta vitamina alaturi de alte elemente este implicata in absorbtia osoasa a calciului, determinand buna dezvoltare a oaselor precum si rezistenta lor.
Copilul in primul an de viata
Pentru micutii cu varsta pana intr-un an vitamina D este obligatorie, chiar si vara. Desi copilul este hranit cu lapte matern cel putin in pimele 6 luni, primind prin acesta toate vitaminele de la mama, totusi este posibil ca cel mic sa aiba nevoie in continuare de administrarea vitaminei D, insa in aceasta privinta doar medicul pediatru va poate lamuri.
Pentru micutii care au o alimentatie bazata pe lapte praf, desi acesta contine vitamine, in general vitamina D este insuficeinta. Mergeti la medicul pediatru pentru a va calcula ratia zilnica de vitamina D in functie de laptele cu care hraniti copilul si de varsta acestuia.
Nu este recomandat sa amestecati vitamina D cu laptele din biberon, fiind uleioasa si ramanand pe pereti. Administrati copilului vitamina exact cum va sugereaza medicul.
Dupa varsta de 5-6 luni, sugarul va primi in alimentatie si vitamina C prin sucuri de fructe. Sunt recomandate sucurile de portocale, mere, piersici, pere, dar si de morcovi. Atentie insa, sa nu depasesti cantitatea de 60 ml/zi. E important de stiut ca sucurile nu se incalzesc, nu se fierb si nu se pastreaza mai multe ore, consumandu-se proaspete.
Insuficienta vitaminei D in aceasta perioada produce rahitismul, o afectiune ce deformeaza definitiv, iremediabil sistemul osos si predispune copilul la fracturi.
De asemenea inca din timpul dezvoltarii intrauterine fetusii au nevoie de vitamina D. Daca viitoarele mamici nu au un aport suficient de vitamina D, micutul va dezvolta hipocalcemie intrauterina cu o serie de consecinte negative asupra dezvoltarii organelor si posibil rahitism in copilarie.
Un articol de Iulia Dibu
Sursa: kidz.ro
Citeste si alte articole pe kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Printre misterele creierului bebelusului tau
Atentie: unele hainute pentru copii sunt cancerigene!
Ce simte copilul tau in primele sase luni?
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice