30 Ianuarie 2017 publicat în Sanatate 49 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Iata cateva aspecte ale vietii care pot fi influentate negativ de lipsa somnului la menopauza:

"Sunt recomandate 8 ore de somn pe noapte, pentru ca toate „functiile” sa aiba timp sa se odihneasca, pentru a putea functiona la capacitate maxima, a doua zi. Altfel, lipsa somnului poate duce la fluctuatii de greutate, chiar daca indirect, prin mese neregulate, cine tarzii, lipsa activitatilor sportive, etc. Mesele trebuie sa fie regulate, echilibrate din punct de vedere caloric, sportul trebuie facut si el cu regularitate, insa toate aceste aspecte banale ale vietii ar fi imposibil de realizat, fara nopti linistite, odihnitoare”, afirma dr. Popescu, in baza experientei sale ca medic.

Iata cateva sfaturi pentru un somn odihnitor

Programul de somn este extrem de important, deoarece ajuta la reglarea ceasului biologic, lucru care va conduce la „programarea” somnului, la anumite ore.

Exercitiile fizice sunt, de asemenea, importante, deoarece obosesc si relaxeaza corpul, astfel, somnul va fi unul linistit si odihnitor.

Televizorul si calculatorul desi sunt tentante, trebuie evitate cu cel putin o ora inainte de culcare, deoarece lumina puternica emanata impiedica secretia de melanina, hormonul care contribuie la un somn linistit.

Lecturarea unei carti este o idee excelenta seara, deoarece induce o stare de relaxare completa, stare ce conduce la un somn lin.

Renuntarea la fumat este o idee excelenta, pentru persoanele care-si doresc un somn odihnitor. Nicotina este un stimulant puternic, astfel ca fumatorii sunt predispusi la insomnii.

Sursele de lumina se pot dovedi a fi adevarate piedici, catre un somn odihnitor, lumina fiind una dintre cauzele pentru care creierul refuza sa doarma. Astfel, cu cat este mai intuneric in camera, cu atat somnul se va instala mai rapid.

Aroma terapia poate fi o solutie buna, pentru inducerea unui somn linistit. Anumite mirosuri, precum levantica, musetelul, ylang-ylang, relaxeaza, la nivel cerebral.

Femeile intrate la menopauza se confrunta foarte des cu teama de a nu se ingrasa, de aceea este foarte importanta abordarea generala a unui stil de viata sanatos, cu mese regulate si cu ore dedicate sportului. Daca la 20 - 30 de ani kilogramele dispar fara prea mari batai de cap, dupa 45 - 55 de ani functiile organismului incetinesc si pierderea rapida a kilogramelor este, astfel, ingreunata. Dupa instalarea menopauzei, multe femei devin sedentare si abandoneaza mersul la sala, alegand sa se refugieze in mancare, fapt ce dauneaza extrem de mult siluetei, dar si starii lor psihice.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri