Medic specialist: Infectia cu Helicobacter pylori – bacteria care afecteaza JUMATATE din populatia lumii

IN ACEST ARTICOL:
Helicobacter pylori este o bacterie care se gaseste in mod frecvent in stomac. Este prezenta la aproximativ jumatate din populatia pamantului. Majoritatea pacientilor infectati sunt asimptomatici.

Daca cineva este asimptomatic, nu se recomanda testarea de rutina pentru infectia cu H. pylori. Insa, se recomanda in cazul unui istoric familial cu cancer gastric.

Tratamentul infectiei cu H.pylori
Nu exista un singur medicament care sa vindece infectia cu H. pylori. Majoritatea schemelor de tratament dureaza 14 zile.

• Unul dintre medicamente face parte din categoria inhibitorilor de pompa de protoni. Acesta scade productia de acid de la nivelul stomacului, permitand tesutului lezat de infectia cu H.pylori sa se vindece.

Exemple: lansoprazol, omeprazol, pantoprazol, esomeprazol etc.

• Se recomada administrarea a doua antibiotice, reducand riscul esecului la tratament sau rezistentei la antibiotic

Deoarece studiile au aratat o scadere a eficientei regimurilor terapeutice clasice, un grup de experti canadieni a realizat in urma unei analize atente, efectuate timp de 2 ani, un indreptar al terapiei infectiei cu Helicobacter pylori (Toronto Consensus Conference on Helicobacter pylori Infection in Adults1,2).

Modelele de rezistenta ale bacteriei la antibiotice au suferit modificari in ultimii 20 de ani. Spre exemplu, rezisten a la claritromicin , ini ial scazuta (1-8%), a ajuns la 16-24%, in timp ce rezisten a la metronidazol a r mas relativ inalta (20-40%). Rezistenta la tetraciclina si la amoxicilina este neobisnuita (sub 1% pentru tetraciclina, respectiv 1-3% pentru amoxicilina). Prevalenta inalta a rezistentei secundare la claritromicina si metronidazol se explic prin utilizarea repetat , exagerat , a acestor antibiotice pentru tratamentul unei game largi de infec ii (pulmonare, urinare), ajungand la 67-82% pentru claritromicina si 52-77% pentru metronidazol. Eficienta acestor antibiotice este asadar redusa si, odata folosite, sunt practic considerate „epuizate”.

- Esecul terapiei poate aparea la circa 20% dintre pacienti. In aceste situatii se recomanda un regim secundar care implica schimbarea a cel putin unuia dintre antibiotice.

- Efectele adverse ale terapiei antiHelicobacter pylori pot aparea la peste 50% dintre pacienti si pot consta in: gust metallic, greata, varsaturi, transpiratii, diaree, crampe abdominale.

- Esecul terapiei poate aparea la circa 20% dintre pacienti. In aceste situatii se recomanda un regim secundar care implica schimbarea a cel putin unuia dintre antibiotice.

Urmarirea pacientului dupa terminarea tratamentului se face prin retestarea pentru infectia cu H.pylori prin test respirator sau test din materiile fecale. Testele de sange nu sunt indicate pentru evaluarea eradicarii infectiei deoarece anticorpii specifici pot ramane in sange mai multe luni dupa eliminarea bacteriei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri