Masuri de preventie
Cea mai buna solutie este, desigur, renuntarea la consumul bauturilor acidulate, insa daca acest obicei daunator nu poate fi eliminat in totalitate, exista cateva metode de a reduce efectele lui negative:
1. Reducerea cantitatii de bauturi acidulate consumate si inlocuirea cu multa apa pentru hidratare.
2. Consumul rapid sau cu paiul, pentru a reduce timpul de contact al acestor bauturi cu dintii. Cu cat acest timp este mai mare, spre exemplu atunci cand sorbim putin cate putin dintr-un pahar sau doza, cu atat demineralizarea dintilor este mai severa si riscul de carie creste.
3. Clatirea cu apa dupa consumul de bauturi acidulate, pentru a spala zaharul si acizii din gura.
4. Evitarea periajului dentar pentru o perioada de 30-60 minute, deoarece smaltul este poros imediat dupa consumarea bauturilor acidulate, iar periuta poate indeparta un strat superficial, chiar daca foarte subtire, de smalt.
5. Utilizarea gumei de mestecat fara zahar, pentru a stimula producerea de saliva care sa spele din ii
6. Medicii stomatologi au observat ca efectul acestor bauturi carbogazoase este multa vreme inselator, totul parand in ordine, pana cand in momentul in care apare explozia de carii, astfel incat sunt recomandate vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru a surprinde inainte de a se agrava problemele care vor aparea cu siguranta. Cu aceasta ocazie, specialistul poate recomanda si o pasta speciala pe baza de calciu si fluor, care sa remineralizeze partial smaltul dentar, reducand temporar efectele nocive ale bauturilor acidulate.
7. Evitarea acestor bauturi inainte de culcare deoarece zaharul nu doar ca va perturba somnul, dar alaturi de acizi va avea toata noaptea la dispozitie pentru a ataca dintii.
Asadar, desi bauturile acidulate pot fi o adevarata placere, mai ales in timpul unei zile calduroase de vara sau la un gratar, consumul lor nu doar ca va aduce calorii inutile la dieta, dar in timp va afecta dintii si sanatatea in general. Cum dantura reprezinta unul dintre putinele lucruri din organism care nu se poate regenera, sta in puterea fiecaruia dintre noi sa asiguram sanatatea si frumusetea ei si sa evitam interventii stomatologice dureroase si costisitoare peste timp.
***
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informatii sunt disponibile aici.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate